Fra fredag eftermiddag klokken 16 får vi alle sammen adgang til Danmarkshistoriens største fotoalbum med én million billeder.
Det sker, når arkiv.dk går i luften, hvilket giver alle danskere adgang til databasen, hvor man ud over fotos også kan søge efter blandt andet dagbøger, kort og breve.
Siden slutningen af 1980'erne er materialer fra landets mere end 550 lokal- og stadsarkiver blevet registreret elektronisk. Derfor er fredag en stor dag for stadsarkivar i Odense, Jørgen Thomsen.
- Det her er den største dag i mit professionelle liv, og jeg har været arkivar siden 1980. Det her er en åbning af en vigtig del af Danmarks kulturarv. Vi har manglet et redskab, så man kan søge på tværs af arkiver. Det får vi nu, siger Jørgen Thomsen til DR Fyn.
Gratis adgang til et skatkammer
I alt vil der være omkring to millioner dokumenter i form af originalpapirer, lyd- og billedmateriale på hjemmesiden, som er gratis at benytte.
Databasen kommer til at vokse med 25.000 nye fotos hver måned.
Sammenslutningen af Lokalarkiver vurderer, at de danske arkiver ligger inde med omkring 50 millioner billeder og mere end 100 hyldekilometer originalpapirer.
Slægtsforsker jubler
Mette Fløjborg fra Odense er en af dem, som sidder klar ved skærmen i eftermiddag klokken 16. Hun bruger en stor del af sin fritid på slægtsforskning, og derfor er arkivet en kærkomment værktøj.
- Nu kan vi slægtsforskere smiske os i billeder og så videre og på den måde berige vores slægtsforskning, så vi kan finde endnu bedre historier, siger Mette Fløjborg til DR Fyn.
Hun skal selv på jagt efter billeder af Bred Skole i Vissenbjerg på Fyn, hvor hendes tiptipoldemor gik i skole.
Materiale fra 1600-tallet
Det ældste materiale i det digitale arkiv daterer sig tilbage til 1600-tallet. Materialerne på arkiv.dk er omfattet af almindelige regler for ophavsret. Materialet stammer primært fra lokalområdernes virksomheder, foreninger og privatpersoner.
A.P Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene formål donerede i 2013 1.8 millioner kroner til arkiv.dk.
Beløbet har dækket to tredjedele af udgifterne til udviklingen af hjemmesiden, som har gået under navnet Arkibas.