Jægersoldat skal redde dumpe-truede unge

Nyt karakterkrav får Odense til at hyre jægersoldat til at løfte de bogligt svageste elever inden eksamen. Flere andre steder er lignende initiativer på vej.

Fire ugers lynkursus skal gøre disse drenge og knap 120 andre unge fra Odense i stand til at bestå folkeskolens afgangseksamen. Eller er drømmen om en fremtid som murer eller smed nemlig lukket land. (Foto: © Niels Baldus Pedersen, DR Fyn)

Deres karakterer er langt fra bestået.

Og bliver det ikke bedre inden sommerens eksamen, risikerer hundredvis af unge landet over, at døren til drømmeuddannelsen på en erhvervsskole smækker i.

For første gang skal der minimum et 2-tal i dansk og matematik til afgangseksamen for at komme ind på en erhvervsuddannelse.

Og det krav får nu flere kommuner til at lave særlige indsatser, der skal hive de dårligste unge op over det magiske 2-tal.

- Sidste udkald

I Odense har kommunen hyret jægersoldaten Nicolai Moltke-Leths firma True North til at sikre, at 120 af de bogligt svageste elever kommer i nærheden af en bestået eksamen. På fire uger skal hans folk arbejde intensivt med de unge.

Efterfølgende får de tilknyttet en mentor og håbet er, at det kan skaffe dem minimum 2 til sommerens eksamen.

- Det er sidste udkald, og jeg er rigtig stolt af, at vi gør det, siger rådkvinde for Børn- og Ungeområdet, Susanne Ursula Crawley (R).

Hun erkender dog samtidig, at det er et problem, når unge med ni års skolegang i bagagen er så langt fra at kunne bestå folkeskolens afgangseksamen.

- Man kan nok godt sige, at de børn er blevet tabt på gulvet. Vi har ikke formået at løfte dem. Og derfor håber jeg også, at forløbet ikke kun løfter dem, men også lærer os andre om, hvad der kan gøres for lignende unge i fremtiden, siger Susanne Ursula Crawley.

Minister: Vi er forpligtet til at hjælpe dem

Også andre steder i landet vil kommuner forsøge at løfte de unge, der er langt fra det magiske 2-tal.

15 kommuner vil om få uger få besked om, at de kan oprette særlige sommerskoler for de unge, der er dumpet ved afgangseksamen.

Og der oprettes særlige erhvervs-10.klasser, der sigter direkte mod at forbedre dumpede elever, så de kan komme ind på en erhvervsuddannelse.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) ærgrer sig over, at mange unge er langt fra at kunne bestå folkeskolens afgangseksamen.

- Det er et stort svigt, at der er så mange unge, der ikke har fået de basale færdigheder med i forhold til dansk og matematik. Så meget desto mere har vi så også en forpligtelse til at hjælpe dem, med forskellige forløb, så de kan komme videre, selv om de ikke har fået det med fra folkeskolen, siger Christine Antorini.

Ifølge ministeren vil den nye folkeskolereform med netop flere timer i blandt andet dansk og matematik betyde, at færre i fremtiden dumper deres afgangseksamen i folkeskolen.

- Her kan jeg mere

Yassin Taskin på 16 år fra Odense har især svært ved matematikken. Men han sætter sin lid til at fire ugers intensiv træning kan få ham på rette vej:

- I folkeskolen kan jeg ikke rigtig koncentrere mig. Men jeg kan mere her. Jeg forbedrer mig. Allerede nu efter tre dage kan jeg se, at det hjælper mig.

Eleverne i Odense har ofte deres egne lærere med på kurset, så de kan hjælpe dem med at fortsætte den gode udvikling, når de kommer tilbage til deres egen skole.