Hjemmelavet mad hjælper skoleelever til bedre koncentration

Sund mad af lokale råvarer tilberedt af eleverne selv er en stor succes på en skole i Svendborg. Nu skal projektet i en to-årig forsøgsperiode prøves af på fem andre skoler i landet.

Det seneste år har Nymarksskolen i Svendborg tilbudt eleverne sund mad produceret af lokale råvarer. Det har blandt andet øget koncentrationen hos eleverne. Nu skal projektet afprøves på fem andre skoler i en to-årig forsøgsperiode. (Foto: © Erik Nielsen)

En god sund, hjemmelavet frokost af lokale råvarer har været med til at styrke koncentrationen hos eleverne på Nymarkskolen i Svendborg.

Skolen har det seneste år haft projekt ”LOMA”, der kort og godt betyder lokal mad. Maden er produceret af lokale råvarer og bliver derefter tilberedt på skolen fra bunden og serveret for de tilmeldte elever i middagspausen.

- Den ordning har helt klart givet en forandring. Vores elever har fået en højere grad af koncentration i timerne sidst på dagen og færre elever køber kager og slik, siger skoleleder Birgit Villebro.

Fire ud af 10 spiste ikke frokost

Med en donation på 7,5 millioner kroner fra Nordea-fonden skal projektet i en to-årig periode bredes ud til fem andre skoler. De to af dem ligger i Svendborg Kommune, mens Ishøj, Aalborg og Herning kommuner hver har en skole med i projektet. Skolerne er udset til at være dynamoer i udviklingen af sund, lokal skolemad.

Da projektet begyndte på Nymarkskolen, var der 30-40 procent af skolens elever, som ikke spiste frokost. Men nu har maden og fællesskabet omkring frokosten fået flere til at købe LOMA-mad eller have deres egen madpakke med.

-  De, der har haft for vane ikke at spise frokost, har fortalt os, at de ikke kunne tænke på andet, end de var sultne. Nu har de fået lettere ved at koncentrere sig, siger projektleder Dorthe Ruge.

Klasserne er i køkkenet på skift

Nu er 300 ud af skolens 600 elever tilmeldt madordningen.

Skolens enkelte klasser er på skift i køkkenet en uge ad gangen, og en af dagens unge kokke er Alban. Han er glad for køkkentjansen, men også for maden:

- Jeg køber rigtigt tit LOMA-mad. Det er meget bedre end min madpakke, siger han.

Vil gerne have sunde og koncentrerede elever

Filstedvejens Skole i Aalborg er en af de skoler, som nu skal have sit eget LOMA-projekt.

-  Vi vil gerne være med i projektet, fordi vi gerne vil have sunde børn, som kan lære noget mere, siger skoleleder Hanne Rødbro.

De lokale leverandører af råvarerne bliver brugt som både gæstelærere og besøgsværter, så eleverne også kan få læring om fødevareproduktion.