Kræftpatienter tester special-is

Kræftsygdom kan ændre patienters smagsløg - det forsøger et fynsk is-mejeri at løse med en særlig protein-is, der testes på Rigshospitalet.

Skarø Is er gået i gang med at udvikle protein-is, der både smager og gavner kræftpatienter.

En lille fynsk is-producent er gået sammen med Rigshospitalet om at udvikle en særlig is til kræftpatienter.

Isen kan erstatte de proteindrikke, som mange kræftpatienter ofte ikke bryder sig om at drikke. Det fortæller DR Fyn.

Ofte får kræftpatienter ændret deres smagssans som følge af sygdommen og Rigshospitalet har derfor længe været på jagt efter noget mad, som er fyldt med protein, men som samtidig også falder i patienternes smag.

Alting smager anderledes

- Det, de plejer at spise, kan de ikke spise mere, fordi det smager anderledes. Så hvis man nu kan udvikle en is, der passer til de smagsløg, kræftpatienter har, kunne det være en god vej frem, siger professor Jens Kondrup, der er leder af Ernæringsenheden på Rigshospitalet.

Indehaver af Skarø Is, Martin Jørgensen, er overrasket over, at der ikke gøres en større indsats for at lave produkter til kræftpatienter, der smager godt.

- Jeg er træt af, at de svageste patienter er afhængige af, hvad der er bekvemt for industrien, siger Martin Jørgensen.

Bedre end proteinshakes

De særlige protein-is testes lige nu af forskellige patienter på Rigshospitalet.

En af testspiserne er 62-årige Bruno Andersen, der har testet en proteinis med rabarber. Han lider af blodkræft og har ligesom mange andre kræftpatienter svært ved at få de proteindrikke, som sygehuset tilbyder ham, ned.

- Isen smager rigtig fint, og jeg kan sagtens spise den. Det vil jeg gerne, siger Bruno Andersen.

Foreløbig er én istype sat i produktion og flere er på vej.