Kemo-bivirkninger motioneres væk

Hård fysisk træning er en del af kuren for kemopatienter på Odense Universitetshospital. Forskning viser, at motion mindsker generne ved den skrappe kemobehandling.

Det er ikke kun canceren, men også sveden, som skal bekæmpes for kræftpatienter på Odense Universitetshospitals træningshold Krop & Kræft.

Her har patienterne siden første 1. august trænet hårdt – tre timer om dagen, fire dage om ugen – samtidigt med kemobehandlingen.

Forsøg viser nemlig, at man med den rette motion kan nedsætte bivirkninger som kvalme og voldsom træthed ved kræftpatienters opslidende kemokure.

Træning giver mig mere energi

På træningsholdet flyver volleybolde og muntre tilråb gennem luften. En af spillerne er kræftpatienten Pernille, der har deltaget i træningen i en uges tid:

- Jeg har fået mere energi i hverdagen, hvor jeg før var træt og sengeliggende. Og så er det rart at være sammen med ligestillede, der ved, hvor træt man kan blive af kemokuren, siger hun.

Og personalet på holdet gør, at hun føler sig i sikre hænder:

- Det har været rart med en faglig kompetence og viden med fysioterapeut og sygeplejerske, der hele tiden tjekker os. Så hvis vores tal ikke er gode nok, så siger de, hvis vi skal geare lidt ned, siger hun.

Individuelle hensyn i træningen

Michael Søe er fysioterapeut, og han er med til at tilrettelægge træningen på Krop & Sjæl-holdet i Odense:

- Kemopatienter har mange problemstillinger i forbindelse med deres behandling, som man skal tage hensyn til. Derfor plejer jeg at sige, at selvom vi træner sammen på et hold, så er alt træning individuelt. Når de starter på det her hold, får hver enkelt tilrettelagt hvilken træning, der gavner dem, siger han.

Først kommet til Odense nu

At træning kan hjælpe på kemo-generne har været kendt siden 2001 fra et forskningsprojekt fra Rigshospitalet:

- Engang sagde vi til patienterne: "Hvil dig på sofaen, når du er træt". Men så kom det her forskningsprojekt fra Rigshospitalet, der viste, at der var en markant bedring i livskvaliteten, når man lavede hård fysisk træning og der var ingen hindring for at gøre det i behandlingen, siger Merete Bæk Poulsen, der er oversygeplejerske og tilknyttet projektet.

For på trods af at den gavnlige effekt længe har været kendt, er det først i år, at træningsholdet er kommet til Odense Universitetshospital, da det ikke har været muligt at tilbyde patienterne træningslokaler før nu.