Skolerne ligger i byggerod for at få lærernes nye forberedelsesrum klar

Håndværkerne har indtaget folkeskolen i sommerferien for at banke lærernes nye forberedelsesrum op. Rummene skal stå klar til skolestart, men det er kæmpeforskel på, hvor langt skolerne er nået. Det bekymrer lærerne.

Det er forskelligt alt efter skole, hvordan lærernes nye forberedelsesrum ser ud. Nogle steder får lærerne individuelle rum, mens man andre steder bruger klasselokaler indrettet som storkontorer. (Foto: © Søren Bidstrup, Scanpix)

Skolerne ligger normalt øde hen i sommerferien, men i år er de fyldt af håndværkere, som svinger hammer og pensel i lærernes nye forberedelsesrum.

De har en måned til at gøre rummene klar, inden lærerne med den nye skolereform flytter ind  på skolen for at sidde og forberede sig.

Det er dog meget forskelligt, hvor godt skolerne er med, siger næstformand Dorte Lange fra Danmarks Lærerforening:  

- I går hørte jeg fra en lærer, hvor skolens IT-ansvarlige endnu ikke havde fået besked om, hvor lærernes computerne skulle stilles op, og skolen havde slet ikke købt computerne endnu. I det generelle billede er det langtfra alle steder, hvor lærerne har mulighed for at forberede sig på skolen.

Lærerne er ikke enige om forberedelsesrum

I en undersøgelse, som Politiken lavede i starten af juni, svarede 39 procent af de adspurgte lærere, at de ikke mente, at der blev nok forberedelsesplads til dem.

På Tre Ege Skolen i Ryslinge på Fyn er man godt med i byggeriet og stiller lige nu de sidste møbler på plads i de nye lokaler. Her tror fællestillidsrepræsentant Peter Lund Andersen på, at deres forberedelsesrum nok skal komme til at fungere:

- Jeg synes egentlig, det ser fint ud, og vi har god plads omkring os her. Så jeg tror, det kommer til at gå fint, og her på stedet er stemningen egentlig rigtig god.

Skolerne har skullet opfinde ekstra kvadratmeter

En af de kommuner, hvor ombygningen går planmæssigt, er i Svendborg. Her har udfordringen blandt de elleve folkeskoler været at finde egnede lokaler, som man kunne bygge om, siger kommunens afdelingsleder i Center for Ejendomme og Teknisk Service, Viben Kræmmer. 

Ifølge Dorte Lange burde mange kommuner tage ved lære af eksempler som Svendborg, for usikkerheden slider på lærerne:

- Usikkerheden om, hvordan man skal arbejde næste år, er kæmpestor på nogle skoler. Det betyder, at mange lærere nu er gået på sommerferie med ondt i maven over, om de kan komme til at gøre deres arbejde godt nok, og det burde ikke være på den her måde.