Skibsindustrien har akut brug for flere veluddannede folk.
Branchen er i fremgang, men udbuddet blandt arbejdskraften er ikke nok til at følge med efterspørgslen, siger Jenny Braat, der er direktør i brancheorganisationen Danske Maritime:
- Det er en branche i vækst, og vi oplever det som et stigende problem, at vores medlemsvirksomheder mangler arbejdskraft.
I dag går jobbene til udlændinge, og i yderste konsekvens må virksomheden flytte til de lande, hvor de veluddannede fagfolk findes.
Skibsindustri vokser trods værftslukning
Odense Maritime Technology er en af de virksomheder, der har svært ved at finde velkvalificerede folk. De er vokset fra Lindø-værftets ruiner, og på tre år er virksomheden gået fra 2 til 150 ansatte. Det har givet en enorm efterspørgsel på nye medarbejdere:
- Vi kan designe skibe og der er mange, mange jobs i det, siger direktør Torben Andersen fra Odense Maritime Technology, hvor de har ansat mange tegnere fra netop Lindø.
Men Odense Maritime Technology er ikke den eneste virksomhed, der har brug for flere medarbejdere end man kan skaffe.
Hos SH Group i Svendborg må man dagligt annoncere efter nye medarbejdere i aviser. Virksomheden er på otte år vokset fra 75 til næsten 150 ansatte og har brug for både navigatører, håndværkere og ingeniører inden for det maritime område.
Flere skibsingeniører er på vej
Allerede nu søger flere ind på skibsuddannelserne og for at skaffe flere maritime folk til virksomhederne, har Syddansk Universitet lavet en ny skibsingeniør-uddannelse.
Uddannelsen begynder efter sommer, og her kan for eksempel en maskinmester blive kandidat i maritim teknologi.
Det er en uddannelse, som brancheforeningen hilser velkommen.
- Vi håber, at der er rigtig mange, der vil søge ind, så vi har mulighed for at få nok medarbejdere til branchen, siger Jenny Braat fra Danske Maritime.