Et stigende antal danskere afviser at blive opereret for deres svære overvægt. Det mærker man eksempelvis på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, hvor mange patienter bliver opereret på statens regning.
Overlæge på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg Claus Juhl anbefaler ofte operation til patienter, der takker nej.
- De takker ofte nej til operation, fordi de har haft nogle venner eller nogle i deres nære familie, som har fået foretaget en fedmeoperation, og som har haft et dårligt forløb, siger Claus Juhl.
Fald i operationer på få år
Der kan også være andre årsager til, at patienter siger nej tak til en fedmeoperation.
- Der er også nogle, der har set det i fjernsynsprogrammerne, hvor man har behandlet de negative sider af operationernes effekt, siger Claus Juhl.
På bare fem år er antallet af operationer i Region Syddanmark faldet fra 265 i 2011 til 127 sidste år. I år er der ind til videre kun blevet opereret 33.
Og på landsplan er tendensen den samme.
Operation er ikke løsningen
Udviklingen glæder Birgitte Hansen, der er formand for Adipositasforeningen - Landsforeningen for overvægtige:
- Fedmeoperationer har aldrig været løsningen. Årsagen til de svært overvægtiges vægtproblemer skyldes ikke, at de er sultne eller har meget appetit. Årsagen skal findes andre steder, og problemet fjerner man ikke ved at operere dem i maven, siger Birgitte Hansen.
I 2011 besluttede den daværende V-K regering at stramme reglerne for, hvornår du må få en fedmeoperation. Før 2011 skulle dit BMI (body mass index) eksempelvis være over 40 - i dag skal det have passeret 50.