Højtuddannede kvinder vil til Fanø

Der er flere kvinder, der er højtuddannede på Fanø sammenlignet med andre ø-kommuner.

På Fanø slår mange højtuddannede kvinder sig ned. (Foto: © Fanø kommune)

Hvis du er veluddannet, så er der intet at komme efter i Udkantsdanmark. Sådan lyder den dystre beskrivelse ofte af landets yderkommuner. Men ordene passer ikke på Fanø Kommune, hvor især kvinderne vil frem i verden.

Godt fire ud af 10 af Fanø Kommunes erhvervsaktive kvinder har en mellemlang eller en lang videregående uddannelse, viser tal fra Danmarks Statistik.

I andre ø-kommuner som Ærø og Langeland har kun omkring to ud af 10 kvinder en mellemlang eller lang videregående uddannelse.

Ikke et lukket ø-samfund

En af de veluddannede kvinder på Fanø er Thea Valbjørn, der er uddannet antropolog på Københavns Universitet. I 2008 flyttede hun sammen med sin mand fra Sjælland til Fanø.

- Jeg havde en fordom om, at det var et meget lukket ø-samfund. Men det har faktisk vist sig at være et meget åbent samfund her på Fanø. Og det er utrolig nemt at få et netværk her på øen, siger Thea Valbjørn.

Investeringer skal der til

Thea Valbjørn er ansat i en lederstilling i Esbjerg Kommune, og rent logistisk kan det sagtens harmonere med at bo på Fanø.

- Jeg tager færgen til og fra arbejde, og det tager altså kun 12 minutter, siger hun.

På Fanø er de højtuddannede ofte tidligere 'fannikere', der flytter 'hjem' igen. Men der kommer også nye beboere til. Og som kommune gælder det om at være gearet til at tage imod dem, siger Venstre-borgmester på Fanø Erik Nørreby.

- Vi har foretaget investeringer i de institutioner, som er nødvendige for, at en familie kan få et godt liv på Fanø. Det er for eksempel en skole, en fritidsklub og daginstitutioner. Men det handler også om at investere i de kulturelle tilbud, som findes på vores ø, siger han.