Tolerancen overfor homoseksuelle stiger

Det bliver stadig lettere at være homoseksuel, lyder det fra flere sider.

- Synliggørelse er roden til alt godt. Det er der, man lægger mærke til hinanden og opdager, at sådan kan ens naboer også være, siger Søren Laursen, formand for Landsforeningen af Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner. (© Colourbox)

Det er blevet meget lettere at være åbent homoseksuel.

Sådan lyder det fra blandt andre Esben Obeling, som er formand for foreningen for homoseksuelle i Esbjerg, Es'gay'p.

- Tolerancen er øget ret meget her indenfor de seneste år. Det gælder både tonen i debatten, og de ting man oplever, siger han.

Rettigheder øger synligheden

Ifølge formanden for Landsforeningen for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner i Danmark, Søren Laursen, er der flere årsager til, at tolerancen er stigende.

Han mener, at det registrerede partnerskab, som blev indført for 25 år siden, for alvor satte fokus på homoseksuelles forhold. Siden er der kommet lovgivning om adoption og ægteskab.

De mange rettigheder og den medfølgende debat betyder meget, fordi den synliggør homoseksuelle og deres vilkår, forklarer han.

- Synliggørelse er roden til alt godt. Det er der, man lægger mærke til hinanden og opdager, at sådan kan ens naboer også være, siger Søren Laursen.

Folk siger stadig bøsserøv

Men selv om det går godt, så er der stadig et stort stykke arbejde, som skal gøres. Det mener Marianne Nøhr Larsen, som er antropolog og har arbejdet med unge og diskrimination af minoriteter.

Hun ser nemlig stadig det, som hun kalder den lille diskrimination, i blandt andet folkeskolerne.

- Man kalder stadig nogen for bøsserøv, og homo bliver brugt nedsættende. De siger, at det er for sjov, men det er jo ikke sjovt for dem, der føler sig trådt på, siger hun.

Fokus på de unges sprog

Det er blandt de helt unge, der skal sættes ind, hvis man spørger Marianne Nøhr Larsen. For det er i de år, følelserne og holdingerne bliver grundlagt.

- Opmærksomheden ude i skolerne, og hvor der er børn og unge, skal rettes mod de ord, vi bruger. De små ord svier og bliver ved med at vedligeholde den her lille diskrimination, siger hun.