Imens flere og flere dagligvarebutikker lukker i lokalområderne, prøver 1200 indbyggere i en mindre by i det sydjyske at gå modsatte vej.
De vil bevare deres købmand. Koste hvad det vil.
Derfor skraber beboerne penge sammen for at bevare landsbyens købmand. Den ligger i Vejrup nord for Bramming.
- Jeg har den klare opfattelse, at den mest livsvigtige ting for en by, det er en dagligvarebutik, siger initiativtager Hans Jørgen Madsen.
To millioner for en købmand
I aften skal Vejrups beboere skrabe to millioner kroner sammen, hvis landsbyen fortsat skal have en købmand.
Og Vejrup er ikke den eneste landsby, der kæmper med døende dagligvarebutikker.
Over halvdelen af de knap 500 nærbutikker, der findes i Danmark i dag, vil lide butiksdøden inden 2023, lød det sidste år i en prognose fra Retail Institute Scandinavia. Men den prognose skeler byens borgere ikke til, for de mener, at der er brug for en nærbutik.
- En dagligvarebutik er en nødvendighed for at overleve på den lange bane. Det er byens livsnerve. Den dag man ikke er mobil mere vil det betyde meget for byen, at man kan købe sit smør og rugbrød tæt på, siger Hans Jørgen Madsen.
Benzinbesparelsen betaler
Det er planen, at den kommende dagligvarebutik skal indrettes på den gamle krogrund. Men først skal de sidste penge altså findes.
Det skal ske på et stormøde i aften, hvor Vejrups beboere og alle andre interesserede kan købe aktier i den planlagte Spar-købmand.
- To millioner kroner er mange penge. Men det er ikke mere end den benzinbesparelse, man kan gøre ved at undlade at køre til en naboby og købe ind én gang om ugen i et år, siger Hans Jørgen Madsen.
Stædige landsbyboere
Vejrup er et lille stykke udkantsdanmark, som nægter at dø. Drevet af ildsjæle blev landsbyen kåret til Årets Landby i Danmark i 2008.
- Vi er en lille landsby, der har fået ry for, at når der er nogle ting, vi vil, så gør vi det. Og derfor tror jeg også, vi kan få samlet de to millioner sammen, siger Hans Jørgen Madsen.
Projektet bliver allerede bakket op af købmandskæden Supergros, kreditforeningen, banken og Esbjerg Kommune.