Folketingsvalget betyder, at de danske ministerier vil mangle på årets Folkemøde på Bornholm.
I det øjeblik statsminister Helle Thorning-Schmidt udskrev valget, stoppede samtlige ministerier nemlig mere eller mindre op og laver kun lige det, der skal laves. Og de planlagte arrangementer på Folkemødet hører ikke til i den gruppe.
- Det er helt naturligt, at ministerierne går i dvale, når der bliver udskrevet valg.
- De har en rolle, der betyder, at de ikke kan optræde som arrangør af debatarrangementer på Folkemødet, siger Bornholms borgmester Winni Grosbøll (S).
Afbuddene var ventet
Det kom på ingen måde bag på hverken Winni Grosbøll eller Folkemødesekretariatet, at ministerierne har meldt fra et efter et.
Derfor gør de også kort proces og lader simpelthen være med at stille de telte op på folkemødepladsen i Allinge, hvor ministerierne skulle have haft til huse under den fire dage lange politiske festival.
Og det er lige før, at det næsten er held i uheld:
- Det gør ikke noget, at der bliver en lille smule mere plads mellem teltene, for der var presset mange ting ind på meget lidt plads. Og på den måde giver det en lille smule mere albuerum til de andre, siger Winni Grosbøll.
Hun kommer dog med den tilføjelse, at der selvfølgelig havde været plads til alle, hvis valget ikke var blevet udskrevet.
Længere mellem politikerne
Valget betyder også, at flere toppolitikere helt bliver væk - blandt andre minister for By, Bolig og Landdistrikter, Carsten Hansen (S). Han prioriterer sin valgkamp på Fyn over alt andet.
Men der er også andre politikere, der enten slet ikke kommer eller kun kommer meget kort, fordi de hellere vil føre valgkamp i deres kreds. Derfor er en række organisationer også ved enten at finde afløsere til debatterne eller dreje debatten en smule. Og selv om det er svært, regner de med, at de fleste arrangementer bliver gennemført.
Statsministeren dropper åbningstale
Lige nu er det i øvrigt også usikkert, hvem der skal holde Folkemødets åbningstale. Sidste år tog Folkemødet hul på en ny tradition, hvor det er landets statsminister, der holder talen - men sådan bliver det ikke i år.
- Selv om Helle Thorning-Schmidt stadig er landets statsminister, så er hun altså også partiformand og selv ude i valgkampen. Derfor er vi blevet enig med Statsministeriet om, at hun kun holder sin partiledertale for ikke at blande tingene sammen, siger Winni Grosbøll.
Endnu er det ikke besluttet, hvem eller hvordan åbningstalen så bliver, for Folkemødesekretariatet overvejer flere muligheder. Men én af mulighederne er, at Winni Grosbøll selv får lov, som hun gjorde de første tre år.