Borgmester Winni Grosbøll (S) har indkaldt gruppeformændene i kommunalbestyrelsen til møde i eftermiddag, tirsdag, om oprettelsen af et nyt asylcenter på Bornholm.
Der er lagt op til at Bornholm allerede fra mandag den 11. august skal modtage omkring 300 asylsøgere.
- Det fremstilles ofte som om, at vi fra Bornholm bare kommer til hovedstaden for at bede om hjælp og flere penge. Her der det omvendt og gør det tydeligt, hvad Bornholm kan, siger Winni Grosbøll.
Borgmesteren: Det er et plus
Et nyt asylcenter vil ifølge borgmesteren være en stor gevinst for hele Bornholm når og hvis, det kommer til øen.
- Erfaringer fra blandt andet Langeland siger, at det vil give cirka 30 nye arbejdspladser og vil medføre en meromsætning i lokalomårdet på 30 millioner kroner, forklarer Winni Grosbøll.
Enhedslistens Morten Riis er umiddelbart enig i borgmesterens positive indstilling. Både ud fra et menneskeligt og økonomisk perspektiv:
- Vi har jo for eksempel et problem med børnetallet, så det vil være en tilførsel til øen, som i et eller andet omfang kan være med til, at vi får vendt udviklingen, siger Morten Riis.
Ikke uden bekymring
Konservativ gruppeformand Kirstine van Sabben er dog ikke klar til at nikke ja uden at få svar på en række spørgsmål:
- Hvorfor skal det gå så hurtigt? Og hvad kan vi egentlig tilbyde disse her mennesker?
Desuden er hun bekymret for økonomien i projektet:
- Vi har nogle rigtigt store udfordringer på Bornholm i forvejen. Og jeg synes ikke vi er i stand til at tage os ordentligt af de mennesker, der bor her allerede, siger Kirstine van Sabben.
Også Dansk Folkepartis to medlemmer i kommunalbestyrelsen er modstandere af projektet.
Røde Kors er klar
De 27 medlemmer af kommunalbestyrelsen får alle mulighed for at give deres mening til kende på et ekstraordinært kommunalbestyrelsesmøde i næste uge.
Så snart politikerme har godkendt projektet, så er Røde Kors klar til at rykke ind med en uges varsel.
Asylchef i Røde Kors, Anne la Cour, ser frem til et muligt samarbejde.
- Vi har tidligere haft asylcentre på Bornholm, og vi oplevede dengang, at bornholmerne tog rigtig godt imod både asylansøgere og os, siger hun.
Det går stærkt
Anne la Cour ser ingen problemer i, at det går så stærkt:
- Hvis bygningerne er der, så er vi vant til at rykke på tingene. Vi har allerede peget på den leder, der skal starte det op, så vi kan godt. Og så regner vi med, at Bornholm også kan, siger Anne la Cour.
Der er i øjeblikket store grupper af flygtninge fra det krigshærgede Syrien samt Eritrea, der søger asyl i Danmark, fortæller Anne la Cour. Men hun ved ikke, hvilke asylansøgere, der i givet fald bliver placeret på Bornholm.