Heunickes sidste opgave som minister: Jeg skal lige have klaret Femern

Mens mange ministre pakker kontoret sammen, er transportminister Magnus Heunicke rejst til Riga på sin sidste opgave.

Transportminister Magnus Heunicke(S) tillader sig at være en forsigtig optimist forud for de sidste EU-forhandlinger om Femern-forbindelsen, siger han. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Transportminister Magnus Heunicke (S) fik fordoblet sit personlige stemmetal ved årets Folketingsvalg, men det ændrer ikke på, at hans dage er talte i ministerstolen.

Faktisk kun til Lars Løkke Rasmussen har dannet en regering. Og det kan ske når som helst.

Mange af Heunickes fungerende ministerkolleger har trukket stikket og er i gang med at rydde deres kontorer, lave Sankt Hans-fest-aftaler og se familie og venner, men transportministeren har lige én ting, der skal gøres.

Han er rejst til Riga for at diskutere Femern-projektet.

- Vi skal have så mange penge som overhovedet muligt, så i og med, at Lars Løkke Rasmussen ikke er helt færdig endnu, så er det min opgave at sikre nationens interesse her, siger han.

15 milliarder er på spil

Grundloven foreskriver, at de fungerende ministre "kun må foretage sig, hvad der er til embedsforretningernes uforstyrrede førelse".

Journalist og forfatter Kaare R. Skou oversætter det til "så lidt som overhovedet muligt", men for Magnus Heunicke er det en af de sidste og vigtige opgaver.

- Vi har ansøgt om 25 procent af EU's støtte til projektet - altså lidt mere end 15 milliarder, og om en uge træffer de afgørelse, så det her møde er meget, meget vigtigt, at vi er til stede til, siger han.

- Det ville være en mangel på at varetage Danmarks interesser, hvis ikke vi tog til Riga.

Femern-projektet er navnet for en cirka 18 kilometer lang sænketunnel for biler og tog, som skal gå fra Rødbyhavn til Puttgarden. I april vedtog regeringen med støtte fra Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Liberal Alliance og de Konservative, at der skal gives grønt lys til projektet, som blandt andet gør, at man kan komme fra København til Hamborg på kun 2,5 timer.

DF kræver blå EU-politik mens Løkke tænker

Men selvom Dansk Folkeparti, som nu er landets andet største parti, har været positivt stemt over for Femern-projektet, og derfor næppe har noget imod, at Magnus Heunicke er i Riga for at forhandle den støttekroner hjem, så er de anderledes negativt stemt over for, at Helle Thorning Schmidt (S) rejser til EU-topmøde i Bruxelles på torsdag.

Dansk Folkepartis EU-parlamentariker, Morten Messerschmidt, kræver således, at den nu afsatte statsminister fremlægger det borgerlige flertals EU-politik.

- Der er en ny parlamentarisk situation i Danmark, og der er en ny regering på vej, som ventes at have en sympatisk indstilling over for det britiske synspunkt, siger Morten Messerschmidt til Politiken.

I valgkampen fremlagde Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative et EU-kompromis, hvor de støtter den britiske premierminister David Camerons forsøg på at forhindre, at EU udvikler sig til en social union.

Kontoret skal ryddes

Når transportminister Magnus Heunicke (S) rejser hjem fra EU-topmødet i Riga senere i dag, skal han hjem og pakke sit kontor sammen.

I det hele taget kommer dagene til at se meget anderledes ud, siger han.

Hvad har du af planer denne uge?

- Ja, hvad skal jeg egentlig… Jeg går ud fra, at det her er min sidste opgave, så det bliver nok lidt mindre presset end normalt. Jeg plejer jo at have møder med DSB og Post Danmark og mange andre, men nu kører det hele på departementschefniveau, siger Magnus Heunicke og tilføjer:

- Efter sådan en hård valgkamp er det måske også fint nok. Nu skal jeg have pakket mit kontor sammen, og så skal jeg over på Christiansborg og sige farvel til nogle rigtig gode medarbejdere, som jeg har været sammen med næsten 24 timer i døgnet - året rundt.