OVERBLIK Her er de enige og uenige i blå blok

De fire blå partier er langt fra enige om alt. De skal i de næste fire år forsøge at finde nogenlunde fælles fodslag.

Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen og DF-formand Kristian Thulesen Dahl er uenige på mange punkter. (© Scanpix)

Hvad skal der ske med dagpengesystemet? Hvor stor skal væksten i det offentlige forbrug være? Kommer der mere kontrol ved de danske grænser?

Spørgsmålene presser sig på, efter at vælgerne i går gav de fire partier i blå blok et samlet flertal. For Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og Konservative er langt fra enige om alt.

Der har i den nu forgangne valgperiode været sagt og skrevet meget om uenighederne de fire blå partier imellem, og DR Nyheder giver her et overblik over de mest markante stridspunkter.

Økonomi

Ordet ’nulvækst’ har fyldt meget i den netop overståede valgkamp. Venstre kalder det selv udgiftsstop, og det betyder, at partiet ikke ønsker at øge forbruget i den offentlige sektor.

Det er de enige i hos De Konservative.

Til gengæld vil Dansk Folkeparti – der nu er det største parti i blå blok – have en vækst på 0,8 procent om året, mens Liberal Alliance vil slanke den offentlige sektor gennem decideret minusvækst.

Hvorvidt de højestlønnede danskere skal have skattelettelser ser man heller ikke helt ens på. Både Liberal Alliance og Konservative ønsker at afskaffe topskatten, mens Venstre og Dansk Folkeparti ikke har det som førsteprioritet at give topskattelettelser.

Dansk Folkeparti ønsker derimod at standse den planlagte sænkelse af selskabsskatten fra 23,5 procent til 22 procent næste år og bruge pengene på at forbedre dagpengesystemet. Det ønske står partiet alene med i blå blok.

EU-politikken

De fire blå partier fremlagde under valgkampen godt nok en fælles plan for, hvordan de vil sikre dansk velfærd i EU, men allerede i planens første sætning konstaterer man, at man ’langt fra’ er enige om alt i forhold til EU.

Uenigheden gælder eksempelvis den kommende folkeafstemning om at erstatte det danske EU-forbehold med en tilvalgsordning.

Her anbefaler Venstre et ja, mens Dansk Folkeparti anbefaler et nej. Lars Løkke Rasmussen har i øvrigt gjort det klart, ’at en regering under min ledelse vil have et ansvar for at skabe en god proces omkring en folkeafstemning, der sikrer et ja’. Det sagde han til Politiken i maj.

Øget grænsekontrol er også et område, hvor fronterne mellem især V og DF kan blive trukket op i den kommende tid.

Kristian Thulesen Dahl understregede i sin sejrstale i aftes, at ’grænsekontrollen skal genindføres’. Det er fortsat uklart, hvordan Venstre stiller sig, men har tidligere åbnet for at give sig på det punkt, selv om det er kontroversielt i EU-sammenhæng.

Da den tidligere VK-regering støttet af DF i 2011 forsøgte at indføre en permanent grænsekontrol, mødte det modstand fra EU-Kommissionen, som fastholdt, at det var i strid med Schengen-reglerne om fri bevægelighed.

Dagpenge

På valgkampens fjerde dag indgik Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og SF's formand, Pia Olsen Dyhr, en opsigtsvækkende og vidtrækkende aftale om dagpenge.

Aftalen betyder, at de to partier lover hinanden kun at indgå i en politisk aftale på dagpengeområdet efter valget, hvis den indeholder en halvering af genoptjeningsperioden fra 12 til 6 måneder eller noget, der er bedre for dagpengemodtagerne.

DF har gjort det klart, at de er parat til at bruge ekstra penge på dagpengesystemet, men det har Løkke afvist. Han har åbnet for, at genoptjeningsreglerne skal justeres, men har ikke spillet ud med konkrete forslag til, hvordan det præcis skal ske.

Samtidig har Løkke fastslået, at en kommende ændring af dagpengesystemet ikke må koste flere penge.

De Konservative vil beholde det nuværende dagpengesystem, men vil gerne ændre det i forhold til, hvor lang tid man har været på arbejdsmarkedet.

Liberal Alliance har udtalt, at partiet sågar ønsker en dagpengeperiode på ét år.

De er også enige

Der er dog langt fra uenighed om alt blandt de fire blå partier. De har også stået som fælles afsender på en lang række udspil i de seneste fire år.

Særligt på retspolitikken er der bred enighed om eksempelvis at etablere en ungdomsdomstol og sænke den kriminelle lavalder til 12 år, indføre indrejseforbud til Syrien og Nordirak og at arbejde for, at udenlandske kriminelle lettere skal kunne afsone fængselsstraffe i hjemlandet.

Det ser også ud til, at blå blok sammen kan rulle SR-regeringens lempelser af udlændingepolitikken tilbage.

Løkke vil formentlig uden større problemer kunne levere den "straksopbremsning af tilstrømningen" i asylpolitikken, han lovede i Venstres udlændingeudspil, og sikre, at der i højere grad hjælpes i nærområderne. Desuden har Venstre-formanden bebudet, at der skal oprettes et Integrationsministerium igen.

På skole-, skatte-, miljø- og en række andre områder er der ligeledes enighed.

Altinget lavede i starten af valgkampen en liste med 24 konkrete punkter, som der er enighed om at gennemføre i blå blok.

Listen kan læses her.