Redaktør: DF kan tvinge Løkke til løftebrud

Allerede i forhandlingerne om regeringsgrundlaget kan Lars Løkke Rasmussen blive tvunget til at gå på kompromis med valgløftet om nulvækst i den offentlige sektor, vurderer politisk redaktør.

Dansk Folkeparti er blevet blå bloks største mandatsluger, og dermed en vigtig partner i Lars Løkke Rasmussens regeringsdannelse. Men den alliance kan gå ud over Venstres valgløfter. (© DR)

Danmarks nye statsminister hedder efter alt at dømme Lars Løkke Rasmussen (V). Men regeringsdannelsen kan blive yderst problematisk, vurderer Kristeligt Dagblads politiske redaktør, Henrik Hoffmann-Hansen.

Spørgsmålet om nulvækst i den offentlige sektor kan nemlig blive afgørende for venstreformandens regeringssamarbejde:

- Dansk Folkeparti har hele tiden sagt, at der skal være en vækst på 0,8 procent i den offentlige sektor, og Lars Løkke er gået til valg på, at der ikke skal være nogen vækst. Så når forhandlingerne går i gang, kan Lars Løkke komme meget tæt på alligevel at få den samme vækst i de offentlige udgifter, som Socialdemokraterne gik til valg på, siger Henrik Hoffmann-Hansen til P4 København.

Udover den offentlige sektor mener den politiske redaktør også, at spørgsmålet om dagpengereformen kan blive et vanskeligt forhandlingsgrundlag for Lars Løkke Rasmussen. Her vil DF nemlig bruge flere penge, end Socialdemokraterne gik til valg på.

Blå partier skal nå til enighed

Lars Løkke Rasmussen må fremvise særdeles effektfulde forhandlingsevner, hvis han skal få de to sejrsherrer, Anders Samuelsen (LA) og Kristian Thulesen Dahl (DF) til at opnå politisk konsensus.

- Jeg tror, det kommer til at tage lang tid, fordi der er så mange områder, hvor Dansk Folkeparti skal være med, hvis man skal skrive et nyt regeringsgrundlag. Og der er det store åbne spørgsmål så, om de overhovedet skal være det, siger Henrik Hoffmann-Hansen.

Ifølge ham er det nemlig problematisk for venstreformanden, at regeringspartierne ikke er givne på forhånd:

- Det kan jo være, Løkke kommer til at danne en meget smal mindretalsregering, eller det kan være en regering med Liberal Alliance og Konservativt Folkeparti, men det kan blive en meget langvarig affære. Man skal sikkert igennem flere runder, for jeg tror ikke, det er noget, der er overstået på tre dage, siger han.

Borgerlig blok enige på ét centralt område

Det ser på mange måder vanskeligt ud for Lars Løkke Rasmussens nye regering. Der er dog ét område, hvor den blå blok allerede er kommet med et fælles udspil:

- De fire blå partier, som ellers har en ret forskellig politik på EU-området, lagde en fælles kurs, hvor de var enige om, at man skal sætte en stopper for, at sociale ydelser går over grænserne i Europa.  Samtidig har DF i princippet accepteret EU. Det er et meget stort skridt for dem, siger Henrik Hoffmann-Hansen.

Den indrømmelse fra DF, som ellers i mange år har været en stærk mærkesag for partiet, kan give Venstres politiske leder forhåbninger om, at der kan opnås politisk overensstemmelse på flere punkter:

- Der kan komme nogle områder, hvor Venstre kan sige, at det her trækker Danmark i vores retning, og så kan DF få nogle stramninger på udlændingeområdet, der går længere end de andre blå partiers politik. Men det bliver en vanskelig opgave, siger han.