Der er brug for ét ministerium, som ene og alene tager sig af hele integrationsområdet.
Det mener Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, som vil genoplive VK-regeringens gamle ministerium, hvis han vinder folketingsvalget på torsdag.
- Hvis vi skal hamle op med de kæmpe udfordringer, der er på integrations- og udlændingeområdet, har vi brug for et samlet ministerium, som kan tage ansvar for alle dele af politikken. Vi skal have én minister, der har adgang til hele værkstøjskassen - det vil sige beskæftigelses-, social- og udlændingepolitikken, siger Lars Løkke Rasmussen.
Han mener først og fremmest, der er brug for at få styr på tilstrømningen af flygtninge, der kommer til Danmark.
- Hvis ikke vi får det, vil hele det råderum, vi har i dansk økonomi, blive ædt op af forøgede asyludgifter. Vi skal samtidig sikre, at kommunerne kan integrere de flygtninge, der kommer hertil, siger V-formanden.
Blev grundlagt under Fogh
Integrationsministeriet - eller Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration, som det formelt set hed - så dagens lys i 2001, efter Venstre med Anders Fogh Rasmussen havde vundet folketingsvalget.
Ministeriet skulle netop stå for at koordinere integrations- og flygtningeindsatsen, som før det var spredt over en række ministerier.
Helle Thorning-Schmidt (S) valgte som noget af det første at nedlægge det, da hun sammen med De Radikale og SF overtog regeringsmagten i 2011.
Ministeriets opgaver blev fordelt ud mellem en række andre ministerier. Justitsministeriet fik eksempelvis til opgave at tage sig af alt, som har med asyl, opholdstilladelser og familiesammenføringer at gøre, mens Beskæftigelsesministeriet skulle tage sig af at få integreret indvanderne og flygtningene på arbejdsmarkedet.
Kæmpe fejl af Thorning
Men det var "en kæmpe fejl", mener Lars Løkke Rasmussen.
- Med Integrationsministeriet fik vi sat et samlet fokus på hele problematikken. Det var succesfuldt, og vi fik drejet indvandringsstrømmen væk fra asyl og familiesammenføringer. Det var i højere grad var folk, der ville arbejde og læse, som kom hertil. Derudover fik vi tusindvis af folk med ikke-vestlig baggrund ind på arbejdsmarkedet, siger han.
Integrationsministeriet var dog flere gange i vælten, mens VK-regeringen sad ved magten.
Blandt andet i forbindelse med den såkaldte "statsløse-sag", som endte med at tvinge daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) til at træde tilbage.
Synes du, der var styr på det i den periode, hvor der var et samlet ministerium?
- Der var også udfordringer dengang. Og det vil der også være, hvis jeg bliver statsminister på torsdag. Men det handler om, hvorvidt tingene bevæger sig i den rigtige eller forkerte retning. Og i øjeblikket bevæger tingene sig i den forkerte retning, siger han.
Blå opbakning
Meget tyder dog på, at Venstre vil få opbakning til sit ønske fra de andre blå partier, hvis de vinder valget.
Både Dansk Folkeparti og De Konservative har nemlig tidligere talt varmt for at genoplive Integrationsministeriet.
Sidste år udtalte Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, at der var brug for et samlet ministerium for området.
- Integrationen har kæmpe udfordringer, specielt med den store tilgang af asylansøgere og efterfølgende familiesammenføringer. Opgaven er så stor, at der er behov for en minister med klart fokus på det område, sagde han til BNB.
En lignende melding kom fra K-formanden, Søren Pape Poulsen.
- At få et integrationsministerium er ikke et mål for os. Det er et middel til at nå det mål, vi vil – og det er en bedre integration, sagde han til Information.