DF, EL og LA i fælles front: Ældre skal have minimumsrettigheder

Liberal Alliance, Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil nu ændre måden staten blander sig i ældreplejen. Staten skal give ældre et sæt minimumsrettigheder for at sikre ordentlig pleje.

Liberal Alliances socialordfører, Thyra Frank, har selv arbejdet med ældrepleje i 23 år. Hun er chokeret over, at kommunerne kan finde på at indføre sengetøjsskift hver fjerde uge og kræver nu minimumrettigheder i ældreplejen, sammen med Enhedslisten og Dansk Folkeparti. (Foto: © Niels Ahlmann Olesen, Scanpix)

I Ringkjøbing-Skjern kommune skal de ældre nu ikke længere have skiftet sengetøj og vasket gulve hver anden uge - men kun hver fjerde uge. Det får nu en række folketingspolitikere til at reagere.

- Jeg bliver så ked af det, når jeg hører, at nogen overhovedet kan få tanken, siger Thyra Frank fra Liberal Alliance.

- Det er simpelthen så uværdigt, siger Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen.

- Det er en umenneskelig måde at behandle ældre på, siger Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti.

Reaktionen fra de tre ellers normalt uenige partier er ens, efter at DR's Undersøgende Databaseredaktion ved hjælp af nye beregninger har vist, at kommunerne sidste år brugte mere end 5.000 kroner mindre per ældre på ældrepleje.

Nu kræver de tre partier, at staten giver de ældre nogle minimumsrettigheder.

- Vi kræver, at der nu indføres juridisk bindende regler for, hvor ofte vore ældre skal tilbydes et bad, have gjort rent og skiftet sengetøj, siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt Nielsen.

- Vi er nødt til at opstille krav, der binder kommunerne til at levere et minimum indenfor basal pleje som for eksempel bad, skift af sengetøj og rengøring, siger Peter Skaarup.

Liberal Alliance skifter holdning

Da Enhedslisten under finanslovsforhandlingerne i efteråret 2013 krævede, at de ældre fik ret til to bade om ugen, var Liberal Alliance imod. Nu har partiet skiftet holdning.

- Jeg havde aldrig forestillet mig, at nogen kunne finde på at tvinge ældre til at ligge fire uger i det samme sengetøj. Nu er det simpelthen gået for vidt, og når kommunalpolitikerne ikke kan finde ud af, hvad der er værdigt og uværdigt, så må vi folketingspolitikere fortælle dem, hvor grænsen går, siger Liberal Alliances socialordfører, Thyra Frank, der selv har arbejdet med nær ældrepleje i 23 år.

- Jeg begriber ikke, at kommunerne vil være det bekendt. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan ældres sengetøj ser ud efter fire uger, siger hun.

Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen er glad for, at Liberal Alliance har skiftet holdning.

- Vi blev gjort til grin, da vi i efteråret 2013 forlangte, at ældre skulle have ret til to bade om ugen. Nu kan vi se, at kommunerne lige siden har sparet endnu mere på ældreplejen. Og det var jo det, vi sagde der ville ske, siger Johanne Schmidt Nielsen.

Partier: Det skal være en rettighed og ikke en pligt

Alle tre partier understreger overfor DR, at ældre skal have ret – men ikke pligt - til at tage imod minimumsydelserne. Kommunerne skal derimod have pligt til at levere dem.

-De færreste mennesker vil synes det er i orden at være tvunget til at ligge fire uger i det samme sengetøj. Men ingen skal jo tvinges til at få skiftet sengetøj, hvis de ikke vil, siger gruppeformand for Dansk Folkeparti, Peter Skaarup.

Også Thyra Frank lægger vægt på, at der ikke er tale om tvang.

- Det er meget vigtigt, at ældre ikke tvinges til for eksempel at tage to bade om ugen. Nogle ældre bryder sig slet ikke om det, så det skal kun være et tilbud, siger hun.

Partierne har ikke snakket sammen om, hvilke minimumsrettigheder de ældre bør have. Men de er enige om, at det drejer sig om kernevelfærd.

- For mig er det personlig hygiejne, rengøring og nu åbenbart også skift af sengetøj. Jeg havde aldrig troet, at det skulle komme så vidt, lyder det fra Liberal Alliances Thyra Frank.

Kommuner bruger væsentligt mindre per ældre

DR's Databaseredaktion har i dag fremlagt helt nye tal, der viser, at kommunerne i 2014 brugte 12 procent mindre per ældre over 65 år end i 2008. Og hvis kommunernes budgetter for i år holder, vil det efter 2015 være 14 procent mindre per ældre end i 2008.

Johanne Schmidt Nielsen mener, at ældreplejen nogle steder er under bundniveau.

- Mange kommuner har indført robotstøvsugere og vakuumpakket mad og skåret i hjemmehjælp og personlig pleje, og nu kommer eksemplet med sengetøj i fire uger. Vi er nødt til at have et juridisk bindende bundniveau for, hvor langt kommunerne kan gå, siger hun.

Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti er enig.

- Det kan ikke hjælpe noget, at de ældre har ret til at få skiftet sengetøj hver fjerde uge i Ringkøbing og hver anden uge i Hjørring, blot fordi de to kommuner ser forskelligt på, hvad der er værdigt, siger partiets gruppeformand.

Flere kommuner end Ringkøbing-Skjern sparer på ældreområdet. For eksempel arbejder Faaborg-Midtfyn Kommuner lige nu med planer om også at vente op til fire uger med at skifte ældres sengetøj.

Spare-ideer smitter fra kommune til kommune

Hørsholm Kommune besluttede sidste år som den første kommune at nøjes med at skifte ældres sengetøj hver fjerde uge. Efter massivt pres fra Ældre Sagen og lokale borgere lavede kommunen i foråret 2015 beslutningen om og gik tilbage til sengetøjsskift hver anden uge.

Men nu er samme idé altså vedtaget i Ringkøbing-Skjern kommune, samtidig med at det diskuteres i Faaborg-Midtfyn kommune.

- Vi ved, at besparelser smitter fra kommune til kommune. Jeg går ind for så stor frihed til kommunerne og de ansatte som muligt, men når ældre behandles uværdigt, er vi nødt til at gribe ind, siger Thyra Frank fra Liberal Alliance.

- Når først én kommune har gennemført en ny slags besparelse, så slår det lynhurtigt igennem i andre kommuner. Derfor er vi nødt til at sætte en prop i, siger Johanne Schmidt Nielsen fra Enhedslisten.

Kommunernes Landsforening (KL) vil på grund af valgkampen ikke kommentere partiernes krav om minimumsrettigheder i ældreplejen.

Kender du en, der må vente i ugevis at få skiftet sengetøj, gjort rent, komme i bad eller på anden måde kan mærke, at der bruges færre og færre penge per ældre?

Så vil vi gerne høre fra dig. Send din historie i mail til drdinstemme@dr.dk