#DRdinstemme: Styrk Danmarks udkant

Brugerne på dr.dk havde fem overordnede forslag til at gøre danske yderområder attraktive.

Store byer i Danmark trækker virksomheder, arbejdspladser og indbyggere fra danske yderkommuner. Men skal der gøres noget ekstra for at vende udviklingen?

Det såkaldte ’Udkantsdanmark’ var torsdag til debat på Folkemødet og på dr.dk. På scenen på Bornholm havde P1 Debats vært Christian Schou gæster fra bl.a. Dansk Erhverv, Danmark på  Vippen og Dansk Bygningsarv.

Via #DRdinstemme og debatten på dr.dk var debattører fra resten af Danmark repræsenteret.

Nogle af deres indspark til debatten blev læst op på Folkemødet, og meldingen var næsten entydig: Udkantsdanmark skal genoplives.

Vi har samlet brugernes forslag til, hvordan det kan gøres herunder. Du kan også se live-debatten fra Folkemødet øverst i artiklen.

1. Styrk den offentlige transport

Brugere fra både øer og fastland efterlyste bedre muligheder for at komme rundt.

- Hvilke partier vil afsætte midler til etablering af et nationalt færgeselskab, som sikrer bilfærgedrift til øerne med afløsningsfærger ved dokning mv.? Det haster at løfte denne opgave væk fra kommunerne, hvis der fortsat skal være et aktivt liv på de danske småøer, hvor raske svende og unge møer, beboer de danske øer, skrev Gitte Stensballe, der selv er øbo.

 

Samme erfaring havde Berit Hermansen.

- Man kunne jo starte med at genetablere den offentlige transport og skolerne. Vi er faktisk nogen, som rigtig gerne vil være på landet, men det er svært uden offentlig transport. Vi er jo dybt afhængig af dem. Især når ungerne bliver så store, at de skal ind på uddannelsesinstitutionerne, skrev Berit Hermansen på DR Nyheders Facebook.

2. Flyt staten til provinsen

Mange debattører foreslog at flytte offentlige funktioner væk fra hovedstaden.

- Det giver ingen mening, at Fødevarestyrelsen og Naturstyrelsen ligger i København, ligesom Kulturstyrelsen for så vidt kunne ligge hvor som helst. Og hvad med SKAT? Det hele kører alligevel over IT-systemer. Der er masser af landsbyer på Lolland med mulighed for fibernetopkobling og billige grunde, der kan bruges til den slags, skrev Flemming Willum Petersen.

Et par debattører pegede på Norge som inspiration til at lave politik til gavn for yderområder.

- Staten skal sende flere uddannelser og arbejdspladser til provinsen. Kig på Norge som eksempel, foreslog Bjørn Allerelli Andersen.

3. Gør det lettere at låne til bolig

Bent Nøhr Risager var én af flere brugere, som efterlyste bedre lånemuligheder for boligejere.

- Ingen tvivl om, at enten skal kreditforeningerne/bankerne tvinges til at yde bolig- og etableringslån til yderområderne, ellers må der laves et nyt statsejet, som tager det ansvar. Alene det ville styrke udkanten, skrev han.

4. Styrk forholdene for virksomheder

- Det burde være lettere og mindre risikabelt at starte virksomheder. Det kan give arbejdspladser i udkanten, Isabella Wenyan Baadsgaard.

Hun er blandt debattørerne, der har bud på, hvordan erhvervslivet kan styrkes lokalt.

- Hvis man endelig skulle støtte udkantsområderne, hvad så med at lave selskabsskatten om, så den er kommunal? Så kan kommuner vælge at sænke den, for at tiltrække virksomheder. Har en virksomhed aktiviteter i forskellige kommuner, kunne man udregne et gennemsnit efter, hvor medarbejderne bor, skrev Jacob La Cour.

 

Birgitte Rode efterlyste en hjælpende hånd til de lokale butikker.

- Luk Bilka, Brugsen, Rema, Aldi m.fl. og få detailhandelen tilbage.

5. Styrk kommunikationen

Det skal være let at kommunikere digitalt, mente en del brugere. På den måde er placeringen af arbejdspladser og arbejdskraft ikke længere så vigtig.

- Hjemmearbejdspladser! Næsten alle lønmodtagere sidder foran skærmen det meste af en arbejdsdag. Kan de gøre det hjemmefra 2-3 dage om ugen vil det åbne op for muligheden at flytte på landet, skrev Søren Hee Lindhardt.

- Opgrader internettet i yderområderne, styrk det til virtuelle møder. Beløn virksomheder og lønmodtagere, der arbejder hjemmefra!

Alternativ: Luk Udkantsdanmark!

Ikke alle debattører syntes, at der var behov for løsninger. Blandt dem var Michael Bjørkmann.

- Jeg kan virkelig ikke se en grund til, at resten af Danmark skal betale for yderområdernes overlevelse. Staten bør lægge sine ressourcer der, hvor de kan bruges mest effektivt, og hvor de er bedst fremtidssikret, skrev han på dr.dk og tilføjer:

- Det er specialbehandling, at yderområderne skal sikres bl.a. de samme transportmuligheder, når det er et faktum at der ikke er nok der bruger det. Centralisering er helt klart mere effektivt og bedre for flest muligt mennesker.