Her er Danmarks dybeste uddannelseskløft

I Rødbyhavn har halvdelen af de unge ingen ungdomsuddannelse. Nær Kongevej ved Lyngby er en tredjedel højtuddannede.

Det tager under to timer at køre fra Kongevej nær Dyrehaven ved København til Rødbyhavn på Lolland. Men måles vejen i uddannelse, er afstanden enorm.

Danmarks bedst uddannede unge holder til i valgdistrikterne Kongevej og Virum i Lyngby-Taarbæk Kommune. Her har en tredjedel af de unge mellem 25-34 år gennemført en lang videregående- eller forskeruddannelse, og kun ganske få har ikke bestået en ungdomsuddannelse.

De unge i Rødbyhavn danner til gengæld bagtrop, når det gælder uddannelse. Over halvdelen af de 25-34- årige har ikke gennemført en uddannelse, siden de forlod folkeskolen.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som DR´s Undersøgende Databaseredaktion har analyseret.

Forlad hjemstavnen for en uddannelse

I Rødbyhavn forlader unge typisk området, når de tager en uddannelse, og mange bosætter sig aldrig igen i fødeegnen. Blandt dem, der bliver tilbage, er det kun omkring 50 procent, der får taget en ungdomsuddannelse.

Resten og arbejder ofte på lokale arbejdspladser som færgelinjen Rødby-Puttgarden eller Kofoedsminde under Kriminalforsorgen, fortæller afdelingsleder Carsten Løye fra Søndre Skole i Rødby.

-  Der har tidligere været arbejde til mange af dem, der lige er gået ud af folkeskolen, giver han som forklaring.

Tager de unge fra Rødby en uddannelse, skal de bevæge sig til Maribo, Nakskov, Slagelse eller København.

-  Det virker fjernt og som en anden verden, for nogle unge når de skal bevæge sig 150 kilometer. Det er en mental barriere og en fysisk grænse, man skal overskride, når man skal uddanne sig, mener Carsten Løye.

Højtuddannede forældre får højtuddannede børn

Der er også en anden grund til, at mange unge i Rødby og på Lolland ikke uddanner sig. Deres forældre har heller ingen uddannelse, og det kan smitte af på børnene, der har begrænset lyst til at læse videre.

Omvendt er det i valgkredsene Kongevej og Virum i Lyngby-Taarbæk Kommune.

I området ligger DTU og flere tunge vidensarbejdspladser, og derfor slår mange højtuddannede sig ned i nabolaget.

-  Hvis man selv har en lang videregående uddannelse, får ens børn ofte det samme. Vi har nemmere ved at tiltrække og fastholde højtuddannede. Det er på mange måder et privilegium, forklarer borgmester Sofia Osmani (C).

Borgmesteren mener, at de mange højtuddannede er en gevinst, så det gælder om at tiltrække virksomheder, som efterspørger uddannet arbejdskraft."

Flyt uddannelser tilbage til landet

I Rødby ønsker man, at flere unge får en uddannelse, fortæller Carsten Løye. På Søndre Skole støtter de børnene, laver uddannelsesplaner og hjælper med overgangen til en ungdomsuddannelse.

-  Det er ikke en udfordring at indskrive unge til en ungdomsuddannelse. Udfordringen er, at de fastholder den. Man burde decentralisere uddannelsesinstitutionerne, hvis flere unge skal kunne tage en uddannelse, mener han.