Føler du dig tryg i den by, hvor du bor?
Hvis du kan svare ja til det spørgsmål, er du enig med 98 procent af danskerne, ifølge en ny undersøgelse fra Eurobarometer, skriver KL's nyhedsbrev Momentum.
Dermed lander Danmark på en delt førsteplads i selskab med Finland, som dog overgår Danmark, når det kommer til tryghed i landet. Til spørgsmålet om, hvor tryg man mener ens land er at bo i, svarer 98 procent af finnerne, at deres land er trygt, mens "kun" 96 procent af danskerne mener det samme.
Nederst på listen finder man lande som Bulgarien, Italien og Ungarn, hvor blot 71, 76 og 79 procent føler sig sikre.
Danmark er så pænt
Blandt årsagerne til danskernes store tryghedsfølelse er tilliden til politiet.
Det forklarer Anders Hede, der er forskningschef i Tryg-fonden. Han forklarer dog også, at det - at Danmark generelt er et pænt, ordentligt og rent land - spiller en stor rolle.
- Vi scanner vores omgivelser og ser, hvad gør andre mennesker her, og så indretter vi os lidt efter det. Hvis andre mennesker går og smider deres affald, så smider vi også vores affald. Inde i vores hoved er der en fornemmelse af, at så er man lidt ligeglad med tingene her, forklarer han.
- Sat på spidsen, vil jeg sige, at hvis man virkelig vil gøre noget for trygheden i Danmark, så er gartnere og renovationsarbejdere meget vigtige.
Ikke stor forskel på reel tryghed
Èn ting er følelsen af tryghed, én anden er den reelle tryghed, man har som borger.
Her skiller Danmark sig ikke nævneværdigt ud fra resten af Europa, forklarer Anders Hede:
- Sandsynligheden for, at du får et par på kassen i Danmark, er stort set ligesom de er i Tyskland, Irland og Portugal og for den sags skyld også i Slovenien og sådan nogle steder. Vi ligger klart i den bedre ende, men der deles stadig nogle øretæver ud.
Partier og politi
Flere af landets partier har i denne valgkamp talt meget om at give danskerne tryghed.
Men hvis danskerne i forvejen er så trygge, taler politikerne så imod bedrevidende, når de kræver mere politi, grænsekontrol og hårdere straffe?
Ifølge Anders Hede forholder det sig dog ikke nødvendigvis sådan. Han forklarer dog, at befolkningen ønsker mere forebyggelse, når det kommer til personfarlig kriminalitet - som f.eks. vold eller urolige unge.
Et sted, hvor en politiforøgelse kunne komme på tale, er dog omkring den såkaldte berigelseskriminalitet.
- Vi har virkelig mange indbrud i Danmark, og det er én af grundene til, at der er en vis utryghed i det danske samfund, forklarer han.
- Det er noget, der kræver knofedt fra politiets side at få nedbragt det tal.
I dag kl. 14 præsenterer Socialdemokratiet et såkaldt tryghedsudspil. Det kan du følge live på dr.dk.