Østergaard om øremærket barsel til mænd: Der skal reformer til

Der kommer kun øremærket barsel til mænd, hvis der bliver lavet flere reformer, siger R-leder Morten Østergaard.

Kun reformer kan skabe mulighed for øremærket barsel til mænd, lyder det fra den radikale leder Morten Østergaard. (© Scanpix)

De tre radikale folketingsmedlemmer, der ønsker øremærket barsel til mænd skrevet ind i et eventuelt nyt, rødt regeringsgrundlag, kan godt pakke sammen foreløbig.

For selvom det fortsat er radikal politik, så kræver det en udvidelse af hele barselsperioden på baggrund af flere reformer, lyder det fra den radikale leder, Morten Østergaard.

- Vi er villige til at lave flere reformer, men det kniber lidt med at finde opbakning til det. Og vi kommer først igennem med øremærket barsel til mænd, når vi igennem reformer har skabt grundlag for, at vi kan udvide den samlede barselsperiode, ellers kan vi ikke finde flertal for det, siger han til DR Nyheder.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5572838a6187a50d2876e5ff

Thorning afviser

Den radikale leder henviser blandt andet til, at de andre nordiske lande har en model med øremærket barsel, hvor hele barselsperioden er udvidet.

- Det var fantastisk ærgerligt, da Anders Fogh Rasmussen (tidligere V-statsminister, red.) udvidede barselsperiden op til et valg, men ikke brugte anledningen til at øremærke noget til fædrene, siger Morten Østergaard.

Her til aften begraver statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) endegyldigt øremærket barsel til mænd i næste valgperiode.

- Socialdemokraterne vil ikke arbejde videre med det i næste valgperiode, siger hun til TV2 Nyhederne.

Krag: Det er for dyrt

Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Astrid Krag, afviste tidligere på dagen at ville arbejde for at øremærke barsel til mænd i den kommende valgperiode - med en begrundelse om, at det bliver for dyrt.

Mange familier vil ikke have råd til at holde barsel på grund af lønforskellen mellem mænd og kvinder, lyder det.

- Den model vil betyde, at familierne samlet set tager mindre barsel. Det er hverken godt for barnet eller familierne – og det er i hvert fald ikke det, der er hensigten, siger hun.

Droppet under stor tumult

I regeringsgrundlaget fra 2011 blev der lagt op til at øremærke 12 uger af barselsorloven til fædre, så op mod tre måneder af den samlede barsel på 52 uger ville gå tabt, hvis faren ikke benyttede sig af den.

I dag er det sådan, at et dansk forældrepar har ret til 52 ugers orlov med dagpenge, hvoraf to uger er øremærket til faren og 18 uger som udgangspunkt til moren.

De er resterende 32 uger er op til forældrene selv at fordele.

I efteråret 2013 valgte regeringen under stor tumult at droppe øremærket barsel, selvom det altså stod i regeringsgrundlaget.