Hvis Helle Thorning-Schmidt skal fortsætte som statsminister med et rødt flertal i ryggen, så skal der øremærkes tre måneders barsel til nybagte fædre.
Kravet kommer fra SF, Enhedslisten og Alternativet, der dermed lægger et massivt pres på Socialdemokraterne for at få ændret deres holdning til barsel til mænd.
Også blandt De Radikale ulmer utilfredsheden: Tidligere i dag har tre radikale folketingsmedlemmer stik mod partiets officielle linje udtalt, at de går ind for mere "tvangs-barselsorlov" til mænd.
Var del af regeringsgrundlaget
Det er så at sige en gammel debat på nye flasker, for øremærket barsel til mænd har været et smertensbarn for regeringen, siden den i efteråret 2013 droppede at sikre de tre måneders orlov til mændene.
Det var ellers en del af regeringsgrundlaget.
Da regeringen aflivede planerne om fædrebarsel, var det ifølge daværende R-leder Margrethe Vestager primært de socialdemokratiske ministre, som førte kniven.
Barsel for ligestilling
Men mandebarsel skal ikke være et dødfødt projekt, for det er vitterligt et af de væsentligste punkter i kampen for ligestillingen.
Det mener Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.
- Det er helt afgørende for ligestillingen, at vi betragter mænd som nogle, der i lige så høj grad som kvinder kan tage ansvar for deres børn, siger hun og stikker en verbal kindhest til Helle Thorning-Schmidts og Morten Østergaards partier.
- Der var engang, hvor Socialdemokraterne og De Radikale mente, at vi skulle sikre mænd de samme rettigheder som kvinder. Det gik de sådan set til valg på, understreger Johanne Schmidt-Nielsen.
Barsel er hjerteblod for Elbæk
Det rammer lige ned i Uffe Elbæks politik, der som leder af Alternativet støtter forslaget med hud og hård.
- Vi bakker fuldstændig op om øremærket barsel til mænd. Jeg tror, at alle folk godt ved, at det, at regeringen bakkede ud af deres forslag om øremærket barsel, var en af årsagerne til, at jeg forlod mit gamle parti (Radikale Venstre, red.), siger Uffe Elbæk.
Barsel skal være legitimt
I dag har fædre reelt mulighed for at gå på barsel – også i længere tid end 12 uger – alligevel mener også SF's Özlem Cekic, at det er væsentligt, at der kommer en lov, der ikke gør det frivilligt for mænd at tage tre måneder derhjemme med deres små børn.
- Vi vil gerne skabe en holdningsændring, der gør, at det bliver meget mere legitimt og tilladt, at mænd også har ret til barsel, siger hun.
Derudover vil det betyde noget for kvinders løn- og pensionsvilkår, understreger SF´eren.
- Vi ved, at det vil få kvinderne mere på arbejdsmarkedet, og det hjælper i forhold til ligeløn og i forhold til kvindes muligheder for pension, siger Özlem Cekic.