SF: Staten og Folketinget skal boykotte Ryanair

Et forbud mod at flyve med Ryanair skal udvides til også at gælde staten og Folketinget, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Ryanair beskyldes for at have utålelige løn- og ansættelsesforhold. Selskabet nægter at forhandle dansk overenskomst. (Foto: © Barbara Christensen, DR)

Også SF lægger nu pres på statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og opfordrer hende til at sætte Ryanair på den sorte liste.

Partiformand Pia Olsen Dyhr støtter flere kommuners beslutning om at droppe det omstridte lavprisselskab og tilskynder flere til at gøre det samme.

Samtidig mener hun - ligesom Enhedslisten og en række S-kandidater - at Folketinget og staten også skal stoppe med at flyve med Ryanair.

- SF vil presse på for, at Folketinget også dropper Ryanair. Og jeg vil gerne opfordre alle kommuner til at gøre det samme. Vi skal ikke bruge vores skattekroner på at støtte social dumping og løntrykkeri, siger Pia Olsen Dyhr.

Vil tage fat i Mogens Lykketoft

Borgmestre i København, Aarhus og Odense har besluttet, at deres ansatte ikke må flyve med Ryanair. 

Pia Olsen Dyhr vil nu tage fat i Folketingets formand, Mogens Lykketoft, og opfordre ham til, at Folketinget tilslutter sig den såkaldte rammeaftale om flyrejser via Statens og Kommunernes Indkøbs Service (SKI).

SKIs rammeaftale om indkøb af flybilletter indeholder en arbejdsklausul i henhold til ILO-konvention nr. 94, der stiller krav til løn- og arbejdsforhold.

- Men vi skal ikke begrænse os til Folketinget. Derfor mener jeg, at Finansministeriet bør sikre, at Statens Indkøbsprogram også gør brug af SKI's rammeaftale, siger Pia Olsen Dyhr.

Regeringen: Ryanair bruges ikke af staten

DR Nyheder har talt med justitsminister Mette Frederiksen om brugen af Ryanair, men hun har "forstået det sådan, at Ryanair ikke indgår i det indkøbsprogram, vi har for den danske stat".

- Under alle omstændigheder tror jeg, det er vigtigt at sige, at når det handler om luftfarten - ligesom transporten på motorvejene - så har vi behov for nogle stærkere europæiske regler på det her område, siger Mette Frederiksen.

Ryanair udarbejdede allerede i forbindelse med Københavns Kommunes boykot en formel klage til EU-Kommissionen, der går på, at Danmark krænker de grundlæggende frihedsrettigheder, der burde være beskyttet af EU-lovgivningen.

Ryanair opfordrer Kommissionen til at undersøge forholdene og hurtigst muligt indlede en sag mod Danmark for at sikre, at flyveforbuddene ophæves.