Da Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) var i direkte tv-duel i søndags, garanterede de begge, at der fremover skal være råd til den rigtige medicin uanset prisen.
Det har fået en række regionspolitikere til at gå i rette med de to statsministerkandidater, og ifølge formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), bliver det fremover nødvendigt at 'prioritere rigtig skarpt og være bedre til at vurdere, om den virkning, der bliver stillet i udsigt, passer til prisen'.
Helle Thorning-Schmidt (S) forstår opråbet fra sin partifælle og de øvrige regionspolitikere.
- Det gør selvfølgelig indtryk på os, når regionerne fortæller om de vanskeligheder, de har med at få pengene til at slå til, siger Helle Thorning-Schmidt.
- Men det gør også indtryk, når vi hører om de kræftsyge, der ikke ville kunne få den bedste medicin, siger hun.
Kræver bedre medicinpriser
De to regeringspartier, Socialdemokraterne og De Radikale, har i dag konkretiseret, hvordan de vil bruge i alt 15 milliarder kroner på sundheds- og ældreområdet frem mod 2020, og ifølge statsministeren vil det ikke være nødvendigt at fravælge medicin på grund af prisen.
- Det her er et godt bud på, hvordan vi både kan udbygge kræftbehandlingen og have råd til at behandle de kroniske lidelser - og samtidig have penge til den dyre medicin, siger Helle Thorning-Schmidt.
Hendes radikale kollega økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard fastslår imidlertid, at regeringen vil gå efter at få sænket priserne på den dyreste medicin, når der næste gang skal forhandles priser med medicinalindustrien.
Staten skal have nogle bedre priser end i dag, og medicinen må ikke koste mere, end den gør i andre lande, siger han.
- Der er ikke nogen, der ønsker at bruge en krone mere end nødvendigt på medicin, siger Morten Østergaard.
- Vi har muligheder for at lave nogle bedre handler. Det er også derfor, vi har sagt, at vi ikke vil betale mere, end man gør i andre lande. Men det ændrer ikke på, at hvis man vil have kræftbehandlingen til at blive større og bedre, så kræver det den medicin, der skal til. For os er det afgørende, at kræftbehandlingen bliver bedre, siger han.
Pressede hospitaler
Mange af landets hospitaler er under økonomisk pres på grund af de stærkt voksende udgifter til sygehusmedicin, og ifølge eksperter og sygehusdirektører bliver fremtidsudsigterne kun mørkere.
Prognoser fra Danske Regioner anslår, at udgifterne til sygehusmedicin vil stige fra omkring otte milliarder i år til godt 13 milliarder i 2020, og det lægger et kæmpe pres på sygehusenes budgetter.
En rundspørge, som DR har foretaget blandt landets hospitalsdirektører, viser, at 18 ud af 20 mener, at politikerne er nødt til at prioritere noget medicin fra - akkurat som regionerne siger.
Ellers ender det med massefyringer og faldende kvalitet på sygehusene, lyder det.