Der bliver set alt for ensporet på hospitalernes problemer med medicinudgifter.
Det mener Danske Patienters direktør, Morten Freil, der kalder det "etisk uforsvarligt" at fratage alvorligt syge patienter retten til livsforlængende medicin på grund af prisen, hvilket flere regionspolitikere de seneste dage har påpeget kan blive nødvendigt.
- Der er mange andre veje at gå. En af dem er at sikre bedre prisaftaler med medicinindustrien. Og så mener vi, at man kan spare en del udgifter ved at inddrage patienter i beslutningen omkring for eksempel livsforlængende behandling, siger han.
Medicin koster personale
På landets hospitaler ser man anderledes på problemet. Her vil man have politikernes ord for, at de fra gang til gang må vurdere, hvilke patienter der skal have dyr og livsforlængende medicin.
For ifølge hospitalerne skal der fyres personale, hvis man skal prioritere den dyre medicin. Og det går ud over de øvrige patienter.
En rundspørge, som DR har foretaget blandt landets hospitalsdirektører, viser, at 18 ud af 20 mener, at politikerne er nødt til at prioritere noget medicin fra - akkurat som regionerne siger.
Ellers ender det med massefyringer og faldende kvalitet på sygehusene, lyder det.
Medicinudgifter eksploderer
Mange af landets hospitaler er under pres på grund af de stærkt stigende udgifter til sygehusmedicin.
Prognoser fra Danske Regioner anslår, at udgifterne til sygehusmedicin vil stige fra omkring otte milliarder i år til godt 13 milliarder i 2020, og det lægger et kæmpe pres på sygehusenes budgetter.
Men Danske Patienters direktør mener, at hvis man bliver bedre til at forklare patienterne bivirkningerne ved medicinen, så vil flere fravælge den af sig selv.
Forkert billede
Men Morten Freil påpeger samtidig, at der også kan arbejdes på en langt mere rationel brug af medicin i sundhedsvæsenet.
- Når man laver medicingennemgang for ældre patienter, så er det ofte sådan, at mange af dem rent faktisk får langt mere medicin, end de måske har brug for, fordi man er hurtig til at give dem medicin men ikke særlig hurtig til at tage det fra dem igen.
Han mener også, at der bliver tegnet et forkert billede af, hvordan medicin bruges på sygehusene.
- Det lyder som om, at størstedelen af medicinudgifterne går til livsforlængende kræftbehandling, men det er ikke et reelt billede. Det medicin, der fylder mest i sygehusenes budgetter – udover medicin til kræftbehandling – er til sclerose- og gigtpatienter, siger han og fortsætter:
- Og det er jo medicin, der gør, at patienter i mange år kan leve deres liv med en høj livskvalitet, gå på arbejde og ikke er sygemeldte og på overførselsindkomst.