Medier: Thorning slog Løkke i direkte duel

Flere politiske analytikere fremhæver Helle Thorning-Schmidt (S) som den mest angrebslystne af de to statsministerkandidater.

Politisk kommentator Hans Engell beskrev efterfølgende debatten mellem Lars Løkke Rasmussen (V) og Helle Thorning-Schmidt (S) som "en helt igennem umulig debat". (Foto: © Keld Navntoft, Scanpix)

Dagen efter den første direkte debat mellem de to statsministerkandidater i denne valgkamp, har de fleste medier forsøgt at udlægge teksten.

Hvem vandt så vælgernes gunst i den første af fire debatter i nedtællingen til valget?

Af avisernes politiske medarbejdere er Berlingskes Thomas Larsen dén, der er allermest klar i spyttet. Statsministeren havde ifølge den politiske kommentator en stærk angrebsiver og gik fra starten af debatten Lars Løkke Rasmussen på klingen.

- Nogle vælgere vil givetvis tage afstand fra hendes aggressive stil, men hun fik ekstremt effektivt forhindret, at Løkke fik rettet op på sin skæve start i valgkampen, skriver han.

Angreb lykkedes ikke

Leder af Jyllands-Postens politiske redaktion, Christine Cordsen, lagde også mærke til Thornings meget aggressive tilgang til debatten.

Hun forsøgte at tirre sin modstander ved at prikke til hans "personlige troværdighed".

- Det lykkedes dog ikke. Løkke valgte - som flere gange før - at erkende sin svækkede personlige troværdighed, beklage den og skelne mellem personlig og politisk troværdighed, skriver hun.

Jammerlig talkrig

Hos Ekstra Bladet bruger Hans Engell knap så positive ord om de to debatterende kandidater.

Under overskriften: "Jammerlig tal-krig uden vinder" redegør han for, hvorfor det var et af de mest 'rædselsfulde opgør mellem en statsminister og en oppositionsleder i nyere tid'.

- En endeløs tal-diskussion især om emner, hvor de i forvejen ikke står alt for langt fra hinanden, og fordi de brugte det meste af tiden på at bombardere hinanden med tal og beregninger, som ikke en eneste vælger har mulighed for at konstatere sandheden i, mener han.

Hans Engell uddyber desuden, at ingen af kandidaterne sagde noget, der ikke allerede er kendt.

Løkke stod stærkt på sundhedsområdet

DR's politiske analytiker Jens Ringberg fremhæver ligesom Thomas Larsen Helle Thorning-Schmidts angrebslyst.

Dog lykkedes det Lars Løkke Rasmussen at sætte sig på debatten om sundhedsområdet, vurderer han. Blandt andet fordi den tidligere statsminister inddrog sine afdøde forældre i debatten.

- Det her sundhedsområde er jo en styrkeposition for Lars Løkke Rasmussen, forklarer han.

- Der er jo igen nu folk, der ligger på gangene på sygehuset, og det er selvfølgelig altid et problem for den siddende statsminister, der har ansvaret for status quo. Så det var et af de forløb, hvor Lars Løkke kom til at stå meget solidt i debatten i aftes.

Et spørgsmål om troværdighed

I DR2 Morgen gav både Anders Dybdal, der er tidligere rådgiver for Mogens Lykketoft, og Anders Frandsen, tidligere rådgiver for De Konservative, deres besyv med om kampen på ord mellem de to statsministerkandidater.

Anders Frandsen, der i dag arbejder i kommunikationsvirksomheden Rud Pedersen, forklarer, at Helle Thorning-Schmidt var den af de to, der kom bedst ud af debatten.

- Hun lykkedes jo med at vinde debatten. Hun virkede mere klar, da hun kom ind i debatten. Hun var den mest angrebslystne, siger han.

Ifølge Anders Dybdal, i dag områdedirektør i kommunikationsvirksomheden Operate og ekstern lektor på RUC, lykkedes det for den siddende statsminister at gøre hele debatten til et spørgsmål om troværdighed.

- Hun nævnte en fire-fem gange, at der havde du (Lars Løkke Rasmussen, red.) ikke helt styr på fakta. Der holdt fortællingerne ikke. Og allerbedst med bemærkningen om, at 'der gik der vist Panorama i den', forklarer han.

Umiddelbart efter den bemærkning iværksatte Socialdemokraterne en kampagne på de sociale medier med 'sloganet': "Ups! Der gik vist Panorama i den".