R-forslag om boligskat vækker husejernes frygt

- Det her vil udløse nogle meget store skattestigninger i 2021, mener Parcelhusejernes Landsforening.

Parcelhusejernes Landsforening forudser, at skatten vil stige, og priserne på huse og lejligheder vil falde, hvis det radikale forslag om en ny indretning af boligskatten bliver til virkelighed. (Foto: © Bax Lindhardt, Scanpix)

Radikale foreslår nu, at det skal være slut med skattestop på ejendomsværdiskatten.

I stedet skal der indføres et system, hvor både ejendomsværdiskat og grundskyld maksimalt må stige i takt med lønstigningerne i samfundet.

Men det vækker ikke glæde hos Parcelhusejernes Landsforening.

- Det er præcis det, som ejerboligfolket frygter. Nemlig at der nu kommer en politisk udmelding om, at skattestoppet bliver sprængt i luften, siger landsformand Allan Malskær.

Skatten stiger og priserne falder

Han er bange for, at forslaget fra De Radikale vil udløse store stigninger i skatten.

- Det her vil udløse nogle meget store skattestigninger i 2021, lyder det fra Allan Malskær.

Parcelhusejernes Landsforening forudser samtidig, at boligejere i de store byer vil opleve øgede udgifter til boligskat, hvis forslaget en dag bliver til virkelighed.

 - Der er ingen tvivl om, at dem, der bliver hårdest ramt, er dem, der bor i metropol-områderne, siger Allan Malskær, som peger på, at særligt dem, der bor i ejerlejligheder, vil blive ramt kraftigt.

Samtidig forudser han, at huspriserne også vil falde, hvis det radikale forslag en dag skulle blive til virkelighed.

- Jeg er ikke i tvivl om, at huspriserne falder. Så skal boligejere både betale mere i skat, mens de også får et formuetab, fordi nogle huse vil tabe værdi, påpeger landsformanden.

Stabilitet for boligejerne?

Ifølge De Radikale vil forslaget være med til at sikre mere stabile og forudsigelige rammer for familiernes økonomi, fordi der med forslaget bliver indført et nyt såkaldt boligskatteloft, som gør, at hverken ejendomsværdiskatten eller grundskylden kan stige mere, end lønningerne gør hvert år.

- Boligskatteloftet, især på grundskylden, vil dermed sikre en stabil og tryg udvikling i boligejernes økonomi, skriver De Radikale i partiets udspil.

Men det giver Parcelhusejernes Landsforening ikke meget for.

- Jeg tror ikke, ejerboligfolket føler det her som stabilitet. Det er jo en ekstra beskatning, lyder det fra Allan Malskær.

Han mener, at De Radikale blot er ude efter at sikre flere milliarder i statskassen. Men det bør de finde et andet sted.

- Hvis Østergaard og Radikale skal ud og finde nogle penge, så må de finde dem nogle andre steder. Det kunne være hos lejerfolket eller på andelsboligområdet. Det er forkert, at man skal betale ekstra, fordi man har sin egen bolig, siger landsformanden.

Ikke til gavn for pædagogen

Radikale skriver i forslaget, at det nye system med et såkaldt boligskatteloft vil sikre, at almindelige boligejere som skolelærere, pædagoger og metalarbejdere kan bo i egen bolig uden at risikere store skattestigninger i grundskylden år for år.

Men Parcelhusejernes Landsforening tror ikke på, at forslaget vil gavne almindelige mennesker.

- Radikale ønsker, at almindelige danskere skal have råd til at betale deres egen bolig, men det er netop dem, man kommer til at skubbe væk, hvis man ikke sørger for, at skatterne falder, siger Allan Malskær.

- Der bliver nogle tabere. Dels vil der være nogle, der ikke har råd til at bo i et hus længere, og der er nogle mennesker, som må sige, "den drøm vi havde, den kan vi ikke få opfyldt", advarer parcelhus-formanden.

R: Vi vil ikke hæve boligskatterne

De Radikales Sofie Carsten Nielsen mener dog, at Allan Malskjær "tager fejl, når han hævder, vi (partiet, red.) vil øge boligskatten." 

- Vi radikale vil skabe tryghed om boligskatterne, og det indebærer selvsagt, at vi ikke hæver boligskatterne. Vi synes, at boligskatten er skruet forkert sammen, når man som boligejer oplever, at grundskylden stiger markant år for år, selvom ens hus måske slet ikke er steget i værdi.

- Det vil vi gøre op med ved at gøre systemet mere simpelt. Boligskatten skal følge lønudviklingen, så alle kan betale den. Det synes vi er ægte tryghed.