DF og SF indgår aftale om dagpenge

Thulesen Dahl og Olsen Dyhr indgår nu en bindende aftale om, hvad de vil stemme ved en dagpengeaftale efter valget.

På valgkampens fjerde dag indgår Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og SF's formand, Pia Olsen Dyhr, en opsigtsvækkende og vidtrækkende aftale om dagpenge.

Aftalen betyder, at Dansk Folkeparti og SF lover hinanden kun at indgå i en politisk aftale på dagpengeområdet efter valget, hvis den indeholder en halvering af genoptjenings-perioden fra 12 til 6 måneder eller noget, der er bedre for dagpengemodtagerne.

Dansk Folkeparti og SF forpligter sig på aftalen, uanset om Helle Thorning-Schmidt (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V) vinder valget.

Presser kommende statsminister

En aftale, der vil gøre det sværere for en kommende statsminister – uanset om det bliver Helle Thorning-Schmidt eller Lars Løkke Rasmussen – at lave en dagpengeaftale efter valget, som ikke øger udgifterne til dagpengesystemet.

- Vi kræver enten en halvering af genoptjeningsperioden, eller at dagpengekommissionen kommer med noget, der er endnu bedre. Ellers kan vi ikke stemme for en dagpengeløsning, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, tilføjer:

- Vi er fuldstændig enige. Det her betyder, at vi nu gør det klart, at vi kun er en del af en dagpengeløsning, hvis der også er fundet en løsning på det med genoptjeningsperioden. Det er smertensbarnet lige nu, og det skal vi have en løsning på, siger han.

Vil det sige, at du siger nej til en aftale, hvis det ikke indebærer en halvering af dagpengeperioden?

- Hvis ikke der er en halvering af genoptjeningsperioden, eller man på anden vis er kommet det her problem i møde, for eksempel hvis dagpengekommissionen har forslag til, hvordan man kan gøre det endnu bedre end at halvere genoptjeningsperioden, så kommer der ikke nogen aftale med os, fastslår Kristian Thulesen Dahl.

Afviser kattelem i aftalen

Begge partiledere afviser, at de har lavet en kattelem ved ikke at lægge sig 100 procent fast på, at den kommende dagpengeaftale skal indeholde en halvering af genoptjeningsperioden, men at de også kan stemme for, hvis den indeholder tilsvarende forbedringer for dagpengemodtagerne.

- Hvis arbejdsmarkedets parter i dagpengekommissionen kommer med noget, som er endnu bedre end en halvering af genoptjeningskravet, så er det da klart, at vi hellere vil have det, siger Pia Olsen Dyhr.

Kristian Thulesen Dahl tilføjer, at det ”bedre” i givet fald skal være i forhold til at gøre det nemmere at genoptjene retten til dagpenge.

Alliancen er nødvendig

SF-formand Pia Olsen Dyhr begrunder alliancen med Dansk Folkeparti med, at det nu i fire år ikke er lykkedes at flytte de Radikale ”en millimeter” i forhold til justeringer af dagpengereformen.

- Så kan man enten smide håndklædet i ringen. Eller man kan forsøge at samle alle de partier, som vil være med til at forbedre dagpengereglerne. Det er det, vi forsøger med aftalen i dag, siger Pia Olsen Dyhr.

Ifølge en beregning fra Finansministeriet vil en halvering af genoptjeningsperioden fra 12 til 6 måneder koste mellem 600-800 millioner kroner.

Nyt dagpenge-system efter valg

Både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Venstres statsministerkandidat, Lars Løkke Rasmussen, har bebudet, at de vil indkalde til forhandlinger om et nyt dagpengesystem efter det kommende folketingsvalg.

Og både Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen har åbnet for, at genoptjeningsreglerne skal justeres, men ingen af dem har spillet ud med konkret forslag til, hvordan det præcis skal ske.

Samtidig har begge fastslået, at den kommende ændring af dagpengesystemet ikke må koste flere penge.

Langt fra et flertal

Selv om Enhedslisten bakker Dansk Folkeparti og SF op om en halvering af genoptjeningsperioden til dagpenge, er der langt fra udsigt til politisk flertal. De tre partier kan ifølge meningsmålingerne kun mønstre cirka en tredjedel af mandaterne i Folketinget.

Men den nye aftale mellem Kristian Thulesen Dahl og Pia Olsen Dyhr lægger et betydeligt pres på de to statsministerkandidater.

Hvorfor er det så vigtigt for jer at omfavne hinanden politisk her i valgkampen?

- Meget af den her valgkamp drejer sig om blå mod rød, men vi viser, at der er det politiske, det handler om, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Vi er uenige om meget, men hvorfor ikke benytte sig af muligheden for at skabe et politisk flertal – hvis vi kan det – for at forbedre livet for de dagpengemodtagere, der virkelig er i problemer, siger Pia Olsen Dyhr.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5568c2a0a11f9f0da4b1f777

Flirter Socialistisk Folkepartis Pia Olsen Dyhr og Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl? Hør selv svaret her...