Faktatjek: De fleste flygtninge krydser aldrig grænsen

Politikerne glemmer at fortælle, at over halvdelen af verdens store flygtningestrøm er på flugt i eget land.

Her er de syriske bådflygtninge, som ankommer til den græske ø Kos i en overfyldt gummibåd. Men faktisk er det langtfra alle syrere, som kommer væk fra det borgerkrigshærgede land. Ifølge FN var der 6,5 millioner internt fordrevne i Syrien ved udgangen af 2013. (Foto: © YANNIS BEHRAKIS, Scanpix)

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har sagt det i valgkampen, og det samme har Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Morten Østergaard (R).

Udsagnet lyder: 'Der har ikke været flere flygtninge siden 2. Verdenskrig'. Og politikerne har brugt det, når de har debatteret, hvordan flygtningestrømmen mod Europa bør takles.

FN skønner, at der ved udgangen af 2013 var 51,2 millioner flygtninge verden over, og det er ifølge organisationen ganske rigtigt det største antal registrerede flygtninge siden 2. verdenskrig.

Men politikerne glemmer at fortælle, at mere end halvdelen af de 51,2 millioner mennesker på flugt er flygtninge i deres eget land og har derfor slet ikke krydset landegrænser.

- I virkeligheden er det jo kun en ret lille andel af de her 51 millioner, der nogensinde når til Europa. Den første store del, de internt fordrevne, de kommer jo per definition ikke ud af deres eget land, forklarer forskningschef ved Institut for menneskerettigheder, Thomas Gammeltoft-Hansen.

Nye lokale konfliktmønstre

For eksempel var der ifølge FN's skøn omkring 6,5 millioner internt fordrevne i Syrien ved udgangen af 2013. I Colombia var der 5,4 millioner internt fordrevne.

Og i den Demokratiske Republik Congo var der omkring 3 millioner, som er flygtet internt i landet fra deres hjem.

Tæller man alle de internt fordrevne sammen, så lander FN på i alt 33,3 millioner internt fordrevne.

- For 15 år siden havde man kun registreret 5-6 millioner internt fordrevne og i dag ser vi det her meget voldsomme tal. Det kan skyldes forskellige ting. Vi ser rigtig meget, at konflikterne er mere lokale og det betyder, at man ikke nødvendigvis behøver at flygte til et andet land for at finde sikkerhed, siger Thomas Gammeltoft-Hansen.

Cirka 10 procent til Europa

Selvom vi har set en markant stigning i antallet af flygtninge, så er der ifølge forskningschefen ikke noget, der tyder på, at andelen, der forsøger at komme til Europa, vokser, eller at der er et markant større pres på os:

- Af de resterende cirka 17 millioner flygtninge, der var det cirka 10 procent, der kom til Europa sidste år. Det er jo et meget lavt tal. Og det har faktisk været konstant ret lavt i forhold til de sidste 10-15 år, forklarer Thomas Gammeltoft-Hansen:

- Det er sådan, at det er nærområdelandene, nabolandene til konfliktområderne, som tager langt, langt de fleste. Optil 70-80 procent.

Hør politikerne tale om flygtningestrømmen. Klik på play.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:55688aa7a11f9f0da4b1f691

Hver dag sender Detektor en særudgave efter Deadline på DR2, hvor programmets valghold faktatjekker påstande fra politikere, meningsdannere og medier.

Du kan være med til at bestemme, hvad Detektor skal kigge nærmere på. Send en mail til detektor@dr.dk eller skriv en besked til redaktionen på Facebook.

Du kan også ved at bruge DR's hashtag under valgkampen #DRdinstemme give dit besyv med på de sociale medier.

Du kan se tidligere afsnít af Detektor - Valg 2015 her.

Dr.dk følger folketingsvalget live minut for minut. Få seneste nyt fra valgkampen lige her.