Radikale: Ledige skal tage de job, der er

Systemet fejler, når vi har så mange arbejdsløse, som vi har, og alligevel har job, der ikke er besat, siger den radikale leder.

De Radikale går til valg på, at tre millioner danskere skal have arbejde. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen, Type 1)

Skal en ledig rejse mere end fire timer dagligt for at få et arbejde, og skal det være muligt at optjene dagpenge, når man er ansat på kortere kontrakter?

Den radikale leder, Morten Østergaard, vil have flere ledige i arbejde.

- Systemet fejler, når vi har så mange arbejdsløse, som vi har, og alligevel har job, der ikke er besat, siger den Radikale leder.

Østergaard: Det handler om håndhævelse af regler

Som det er nu, skal en ledig stå til rådighed for et job, hvor der er op til fire timers daglig transportid. Morten Østergaard vil dog ikke nødvendigvis sende de ledige ud på en længere rejse.  

- De regler er udmærkede, hvis de bliver håndhævet. Men vi kan se, at virksomheder har svært ved at tiltrække arbejdskraft, selvom der stadig er ledige hænder. Og det handler altså ikke kun om rejsereglerne, det handler om også om, hvordan a-kasserne håndhæver det.

Partiet går til valg på, at tre millioner danskere skal have et arbejde, og De Radikale har svært ved at acceptere, at så mange er arbejdsløse.

- Vi er ude af krisen, og der bliver skabt job. Dét, virksomhederne frygter, er, at de ikke kan få arbejdskraft. De, der ikke har et arbejde, skal have ét, ellers forsvinder arbejdet ud af landet, og kommer ikke tilbage igen. 

Venstre: Økonomien er afgørende

Venstre mener ikke, at a-kasserne altid lever op til reglerne i lovgivningen, siger Claus Hjort Frederiksen (V). Han synes, de lediges privatøkonomi skal afhjælpe problemet.

- Det største problem er det manglende økonomiske incitament, der er for folk til at gå fra overførsel til overnskomstmæssig job, siger Claus Hjort Frederiksen.

Kortere kontrakter skal også besættes

Østergaard og co. er villige til at se på, om det skal være muligt at optjene dagpenge, hvis man ansættes på en kortere kontrakt, selvom reglerne siger, at en fuldtidsbeskæftiget skal have været i job i 52 uger for at genoptjene dagpenge.

- Vi skal se nærmere på genoptjeningsreglerne, så også de korte ansættelser bliver besat. Vi skal altså sikre, at alle de ledige jobs, der er, bliver besat af alle de ledige.