DF 20 år – og aldrig større

Selvom DF står til at blive et af Folketingets største partier, er man ikke interesseret i ministerbiler.

Kristian Thulesen Dahl vil lægge mere vægt på social-og arbejdsmarkedspolitik i valgkampen. (Foto: © Claus Bech, Scanpix)

Dansk Folkeparti fylder 20 år i 2015, og gaven bliver det bedste resultat ved et folketingsvalg nogensinde.

Holder målingerne, vil omtrent hver femte danske stemme på det parti, Pia Kjærsgaard skabte på ruinerne af Fremskridtspartiet – og som siden gnidningsfrit gik i arv til Kristian Thulesen Dahl.

Dansk Folkeparti, der nu spiller i samme liga som de to andre store partier i dansk politik, Venstre og Socialdemokraterne. De partier, der har været bærende i forskellige regeringskonstellationer i flere årtier.

Ikke parat til regeringsansvar

Så langt er Dansk Folkeparti ikke kommet endnu – og da slet ikke, hvis man spørger partiet selv. Holdningen er at man får mere indflydelse uden for regeringskontorerne, i al fald i begyndelsen af valgperioden.  Men det  bliver et tema i valgkampen,  at Dansk Folkeparti nok er blevet meget stort, men  ikke parat til regeringsansvar.

DFs valgkamp kommer til at bære præg af Kristian Thulesen Dahls strategi i formandsrollen. Lidt mindre vægt på at tale udlændingepolitik – dér ved alle alligevel, hvor partiet står. Og lidt mere vægt på social- og arbejdsmarkedspolitikken. Også de forkætrede dagpenge, hvor Thulesen Dahl selv opfandt dagpengereformen, men senere kom på andre tanker.

Lige dér vil socialdemokrater og andre sætte angrebet ind mod DF i valgkampen. Flere vil også kritisere partiet for at love for meget uden solid finansiering. Uanset angrebene tyder alt på at DF får et godt valg og vil være Lars Løkke Rasmussens vigtigste samarbejdspartner, hvis han skal være statsminister på ny.