ANALYSE Vigtigste kampdag længe for både Thorning og fagbevægelsen

Thorning gør klar til valg, og fagbevægelsen ruster sig til fremtiden på kampdagen.

Politiske analytikere

Endnu en dag på kontoret. Same procedure as...

Næh, faktisk ikke.

1. maj 2015 er ikke bare endnu en kampdag for Socialdemokratiets formand og statsminister Helle Thorning-Schmidt. Og det er den heller ikke for en stribe af de fagforeningsledere, der skal ud at holde tale.

Meget på spil

Der er lidt mere på spil. Thorning står over for et valg, der afgør hendes politiske liv. De faglige ledere skal træffe valg, der er vigtige for hele deres bevægelses fremtid.

Statsministerens situation er sådan set enkel. Antallet af dage på posten er ved at løbe ud, og der er brug for at få en vælger-bølge til at rulle. Den skal skylle mange tusinde stemmer fra Blå til Rød Blok.

Thornings tale

Hér er alle taler vigtige. Den til Dronningen gik godt. Nu er det jyske, fynske og københavnske partikammerater der lytter - håbet er at tvivlere og påvirkelige vælgere også gør det.

De kommer til at høre en S-formand, der taler om økonomi. Om at det går bedre - frem for alt fordi hendes regeringen har været modig og ikke anglet efter billige point. Påstanden er diskutabel, den problematiseres hele tiden af Venstre - men det vil ikke anfægte statsministeren på en kampdag.

Dagpengebomben

Altsammen forventeligt. Derimod er der grund til at hæfte sig ved, hvad den socialdemokratiske partiformand siger om regeringens, i al fald socialdemokraternes, smertensbarn - dagpengene. Og som DR Nyheder kunne fortælle torsdag aften, så vil de ikke blive skuffede.

Thorning-Schmidts nye 5-punkts skitse til en socialdemokratisk dagpengepolitik vil få fagbevægelsen til at kvittere positivt. Forbundsformand efter forbundsformand vil sige at der er rigtigt gode takter i udspillet, selv om de selvfølgelig gerne vil videre.

Som ønsket

Systemet må ikke blive dyrere. Men mere fleksibel genoptjening, og nemmere optjening via småjobs - Det er lige efter ønskeseddelen i forbundene.

Det imødekommer samtidig også et ønske fra Thornings egne partifæller, senest de to måske kommende folketingsmedlemmer Peter Hummelgaard Thomsen og Mathias Tesfaye, der onsdag krævede en præcisering af partiets dagpengepolitik.

De blev mødt af følgende synspunkt fra gruppeformand Leif Lahn: Danskerne er ikke interesseret i teknikaliteter om dagpenge. En udtalelse, der ser noget specielt ud i bagklogskabens lys, mildt sagt.

LO og FTF flirter

Thornings dagpengeudspil flugter et stykke af vejen godt med oplægget "Sammen skaber vi værdi", lanceret af de to hovedorganisationer LO og FTF for et par uger siden.

Oplægget tjener to formål. Dels at rejse politiske krav op til valgkampen. Dels at vise for alverden at LO og FTF faktisk kan rejse politiske krav sammen, uden at nogle af organisationerne helt slipper deres grundidentitet. For så kan man nemlig fusionere LO og FTF, er filosofien i toppen af de to forbund.

Store men meget forskellige

De er ellers grundlæggende ret forskellige, de to kolosser.

LO med ganske få, men typisk store, medlemsorganisationer. Alle uden en skræk for at blande sig i Christiansborgpolitik, typisk med et socialdemokratisk udgangspunkt. FTF med 78 medlemsorganisationer, nogle ret små - og mange af dem ret utilpasse med politik, især partipolitik.

Derfor er fusionen heller ikke bare en formsag, og nogle vil tale imod ideen på kampdagen. Men stærke kræfter ønsker at den danske fagbevægelse skal bygges om, næsten så den ikke kan kendes igen.

Det er ikke en helt almindelig kampdag.