Valgaftenen fik to hovedpersoner. Kun den ene af dem stillede op.
Morten Messerschmidt er valgets helt store vinder. Han er kritiseret af mange. Fra Erhvervslivet til de øvrige spidskandidater. Hans indflydelse i Europa Parlamentet er omdiskuteret. Hans fremtidige placering i samme parlament er uafklaret.
Men vælgerne har ikke lyttet. De har truffet deres eget valg. Vælgerne har tillid til Messerschmidt. De tør betro ham deres stemme.
Løkkes tøj
Lars Løkke Rasmussen var ikke sit parti nogen god formand ved dette valg. Hans seneste bilagssag, om tøj, rygning og rejser, har domineret billedet - og Venstres kandidater har haft problemer med at komme til orde med politiske budskaber.
Vælgerne har benyttet valget til Europa Parlamentet til at udtrykke deres mistillid til Lars Løkke Rasmussen.
De har givet ham en alvorlig advarsel. En slags skideballe med stemmesedlen. Venstre kommer til at bruge tiden frem mod folketingsvalget på at genvinde deres tillid. Venstre mister et mandat, da kun knap 17 procent af danskerne ville betro Venstre deres stemme.
Historisk
Og så et par enkelte ord mere om Dansk Folkeparti og Morten Messerschmidt:
Det er en historisk sejr - største parti i et nationalt valg for første gang. Det kommer til at sætte sit præg fra mandag morgen, også i dansk national politik.
Svært på Borgen
Det bliver sværere end før at strikke en europapolitisk aftale sammen - tør de andre partier overhovedet skrive et dokument, der taler pænt om unionen? Og kan regeringen og de borgerlige partier nú finde hinanden i en aftale om børnechecken - vel vidende at DF vil kritisere den skarpt?
Læg dertil virkningerne i den næste valgkamp til Folketinget. Her vil DF af indlysende grunde prøve at bygge videre på valget til Europa Parlamentet - og tale om velfærdsforbehold, udenlandsk arbejdskraft, bankunion og grænsebomme.
Sikkert K-løb
Skal regnebrættet gøres helt færdigt, så kan man notere sig at Bendt Bendtsen og de konservative kørte det nuværende mandat sikkert i garage igen. En veltilrettelagt kampagne med genkendelige budskaber om realkredit, jobskabelse og kriminalitet.
Tilsvarende har SF med sikker hånd ført sin Bedstemor Skrap, Margrete Auken, tilbage i parlamentet. Her kan kun kæmpe videre nogle år endnu - og så overlade posten i Bruxelles til næste generation i god tid inden næste valg.
Hjælp fra Auken
De radikale og Morten Helveg Petersen fik ikke et prangende valg - men med lidt hjælp fra SF og Socialdemokratiet er pladsen i Bruxelles generobret.
Og ethvert rygte om Folkebevægelsens død er stærkt overdrevet - der er stabil opbakning fra grupper af danskere til ønsket om at trække Danmark helt ud af EU.