Onsdag klokken 12.00 fremlægger regeringen sit udspil til en beskæftigelsesreform, der blandt andet indeholder knap en halv milliard kroner, som hvert år skal bruges på at uddanne arbejdsløse danskere.
Pengene skal først og fremmest målrettes de arbejdsløse, som har den korteste uddannelse, fremgår det af udspillet.
Derudover lægger regeringen op til, at arbejdsløse over 30 år, som enten er ufaglærte eller har en forældet uddannelse, skal have mulighed for at få et "reelt uddannelsesløft" eller et sporskifte på 80 procent af dagpengesatsen.
- Udspillet er meget vigtigt for regeringen, for det er et forsøg på at vise nogle grupper i samfundet, som man har taget meget fra som kontanthjælp og dagpenge, at man gerne vil gøre noget for dem, siger DR's politiske analytiker Jens Ringberg.
- Så især for Socialdemokraterne, men også for De Radikale, er det et meget vigtigt udspil, siger han.
Udsigt til svære forhandlinger
Regeringens ønske om massive investeringer i uddannelse betyder, at der er lagt op til dramatiske forhandlinger med Venstre, som kræver, at man i 2021 har sparet fire milliarder kroner op på området.
- Venstre er ikke så optaget af uddannelseselementet. De vil hellere spare penge og bruge skattelettelser, så der kan komme flere mennesker i arbejde, siger Jens Ringberg.
- Spørgsmålet om økonomien i denne reform er derfor det vigtigste. Venstre siger, at der er en masse penge at finde; at der er en masse overflødigt fedt at skære væk, så man kan give skattelettelser. Så hele spørgsmålet om økonomi kan blive meget, meget vigtigt i forhandlingerne, siger han.
Her kan der blive spændt ben for reformen
På grund af et forlig på området skal beskæftigelsesreformen forhandles på plads med de borgerlige, og i og med at regeringen ikke pludselig kan lave et forlig med Enhedslisten, er der altså lagt op til meget svære forhandlinger for regeringen.
- Dels er der den grundlæggende uenighed om, hvordan sådan en reform skal indrettes, og dels indgår det i et større storpolitisk spil i dette forår, for efter disse forhandlinger - eller måske sammen med dem - kommer forhandlingerne om vækstinitiativer, siger Jens Ringberg og fortsætter:
- Det er det ene sted, hvor det kan gå galt. Det andet er, at folketingsvalget rykker tættere på, selvom det måske virker langt væk, og det betyder, at det altid er sværere at lave forlig, siger han.
Det tredje sted, hvor det kan gå galt, handler om beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, der skal sidde for bordenden under forhandlingerne.
- Der er en almindelig opfattelse af, at hun er Socialdemokraternes kommende formand, og spørgsmålet er derfor, om Venstre gerne vil hjælpe hende med at lave et forlig. Det er ikke sikkert.
- Omvendt kan det være en fordel for Lars Løkke Rasmussen at få dette svære område på plads, før han selv eventuelt skal være statsminister igen, siger Jens Ringberg.
Se Jens Ringbergs analyse af regeringens udspil til en beskæftigelsesreform i videoen i toppen af artiklen.