ANALYSE: Endnu en side revet ud af regeringsgrundlaget

Med den øremærkede barsel droppes endnu et højprofileret punkt i regeringsgrundlaget.

DR's politiske analytiker Jens Ringberg kalder regeringen forslag til barsel for fædre, for endnu en side, der er revet ud af regeringsgrundlaget.

To uger. 14 dage. Et stort antal arbejdstimer.

Så længe isolerede toppolitikere og rådgivere fra S, SF og de radikale sig i det sorte tårn på Crowne Plaza sig på Amager - og ud af det altsammen kom regeringsgrundlaget "Et Danmark der står sammen".

Markante aftryk visket bort

Ret skal være ret. En hel del er gennemført. Hvad ellers, kunne man spørge. Mere kan nås endnu.

Men det er lige så sandt - og dybt problematisk for regeringen - at en række meget markante, højtprofilerede og meget synlige forslag fra regeringsgrundlaget er borte, pist, væk.

Senest altså forslaget om at øremærke en del af barselsorloven til faderen.

Døden i Ø-udvalget

Det døde i regeringens økonomiudvalg onsdag og blev erstattet af en bonusordning. Kniven blev ført af samtlige tilstedeværende socialdemokrater, erfarer DR - altså også beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, tidligere varm talsmand for tanken.

Det gik ikke stille af sig. Men i politik taler magten højst. Det blev, som Socialdemokratiet ville.

Det er ellers et forslag, som Helle Thorning-Schmidt har talt varmt for - og som socialdemokratiske kongresser har klappet varmt af. For slet ikke at tale om både top og bund i SF.

Men der var ingen større folkelig opbakning til det, tværtom. Og til sidst trak regeringens største parti altså stikket. Socialdemokratiets stærke mand, Henrik Sass Larsen, kan glæde sig - han har hele tiden været imod ideen.

Der vil være skumlen i flere baglande, men det ændrer intet.

Ikke første side der rives ud

Dermed føjer den øremærkede barsel sig til den sørgelige liste af andre aflivede udspil fra regeringsgrundlaget. Der jo altså ikke er en samling løse valgløfter - men resultatet af 15 dygtige menneskers arbejde i 14 dage i et tårn på Amager.

Lad os genopfriske:

Betalingsringen, der var alle tiders idé indtil der "kom en løsning i morgen" og den blev droppet.

Trepartsforhandlingerne, der var tiltænkt en helt central plads i regeringens ønske om at samle alle gode kræfter om at løse grundlæggende økonomiske problemer. De måtte afblæses, da fagbevægelsen ikke var på plads.

Forbuddet mod købesex - ligeledes et stort ønske fra det socialdemokratiske bagland, der nåede helt ind i regeringsgrundlaget. Men ikke blev regeringens politik i den virkelige verden.

Til gengæld har regeringen sænket selskabsskatten - et forslag, der hverken var undfanget eller født, da regeringsgrundlaget blev skrevet.

Hvem tror på regeringsgrundlaget

Det kan nu blive svært for regeringen at få nogen til at tage resterne af regeringsgrundlaget alvorligt.

Hver gang en side rives ud, må regeringen finde på andre metoder for at vise vælgerne, at den har en retning - en plan - med sit virke. Ikke fordi den slags publikationer står på hylden i alle hjem, men fordi det er vigtigt, at en regering ikke slingrer for meget. Eller ser sådan ud.

Nyt grundlag?

Nogle efterspørger i stedet et nyt regeringsgrundlag, måske et fyldigt supplement - men det kommer næppe til at ske.

Et SF, der kæmper for at bestå i nogenlunde hæderlig størrelse, ønsker ikke et friskt katalog over indrømmelser til S og R.

Derfor hænger regeringen på det nuværende regeringsgrundlag - "Et Danmark, der står sammen". Det er nok klogt ikke at rive ret mange flere sider ud.