Hvad er på spil i kommunen?Venstre fik pludselig borgmesterposten, Socialdemokraterne smed magten på gulvet og Konservative fik trods partiets størrelse ingen indflydelse i den konstituering, der fulgte efter stemmeafgivelsen i 2009.
Konstitueringskaosset, som det reelt var, har trukket spor i kommunen de sidste fire år. I år bliver valgkampen derfor intens - for ingen vil snydes denne gang.
Konservative er klar til at tage borgmesterposten tilbage, og Socialdemokraterne håber på at bedre forhandlingsevner i år kan trække borgmesterposten over til dem.
Hvad er de vigtigste valgtemaer i kommunen?
Blandt andet kommunens brug af og opsyn med private firmaer kan blive aktuelt. Kommunen har haft forskellige sager om blandt andet rengøringspersonale, der ikke arbejdede under ordentlige forhold.
Desuden kæmper byen stadig med at lokke både virksomheder til og skaffe kunder til detailhandlen - både fra Sverige og fra de omkringliggende kommuner.
Hvad er kommunen kendt for?
I Helsingør finder man både socialt boligbyggeri og strandvejsvillaer, værftsmedarbejdere og virksomhedsejere, shoppe-turister fra Sverige og Kronborg-turister fra hele verden.
Kommunen er blandt andet netop kendt for en række turistattraktioner - hvoraf Kronborg må siges at være den mest kendte. Kommunen har i år også indviet sit nye Kulturværft samt det nye Søfartsmuseum ved havnen.
Hvordan gik det seneste valg?
Da stemmerne i 2009 var talt op, så det i første omgang ud til, at rød blok ville tage borgmesterposten. Men det lykkedes aldrig Socialdemokraternes [Henrik Møller](kv13candidate:1469) (A) at samle et flertal bag sig, og derfor hoppede Lokaldemokraternes ene mandat i stedet over til blå blok og den siddende borgmester Per Tærsbøl (C).
Heller ikke Tærsbøl kunne samle et flertal bag sig, for Socialdemokraterne ville gå langt for at undgå endnu en periode med den konservative borgmester. Derfor prikkede A Venstre-manden Johannes Hecht-Nielsen på skulderen og tilbød ham borgmesterposten. Hecht-Nielsen lavede en aftale med A, F og Ø; en aftale, der samlede det mindst mulige flertal på 13 mandater og en aftale.
Aftalen indebar, at Johannes Hecht-Nielsen kunne kalde sig borgmester og det kom som lidt af en overraskelse for Venstres egentlige borgmesterkandidat, Hans Andersen. Den nye borgmesters bagland var da heller ikke helt tilfredse med aftalen, og den lokale partiforening endte med at stemme om, hvorvidt Johannes Hecht-Nielsen skulle smides ud af partiet. Det blev han dog ikke, og i år er Hecht-Nielsen så spidskandidat for partiet.
Hvordan forventer vi, at valget går?
En meningsmåling har umiddelbart vist overvejende borgerlig opbakning i kommunen. Men hverken rød eller blå fløj kan komme til magten uden støtte. Lokaldemokraterne, Radikale og Dansk Folkeparti er de partier, der skal lokkes til på valgnatten af hhv. Henrik Møller (A) og Benedikte Kiær (C).
Opbakning er der langt fra til den siddende borgmester, Johannes Hecht-Nielsen (V), og det lader derfor til at et godt bud på en kommende borgmester i Helsingør er Benedikte Kiær (C). Belært af miseren i 2009 kan alt dog ske.
Se stemmesedlen for Helsingør Kommune.
#kv13 #helsingoerpol