To nordjyske kommuner har hentet økonomisk gevinst ved at tilbyde familier med problemer hurtig hjælp og bruge familiepleje i stedet for opholdssteder.
Mens flertallet af nordjyske kommuner bruger flere penge på at anbringe unge, så har Frederikshavn og Aalborg siden sidste kommunalvalg brugt betydeligt færre.
18 årige Simon Jensen er i murelære. Han blev fjernet fra sin mor som spæd, men ville ønske at familien havde fået hjælp, så han måske kunne være vokset op hos hende
- Jeg synes, at et sådan lille barn skal have sin mor og familie omkring sig, siger han.
Frederikshavn sætter massivt ind for at hjælpe familier
Og at hjælpe forældre på et tidligt tidspunkt er noget Frederikshavn har haft succes med de seneste år, fortæller formanden for børne- og ungdomsudvalget Christina Lykke Eriksen fra SF.
- Vi har prioriteret og investeret i nogle forebyggende tiltag, siger hun.
Frederikshavn har de sidste fire år reduceret udgifterne til anbringelser med en ottendedel og er den nordjyske kommune, der bruger forholdsvis færrest kroner på at anbringe børn og unge.
- Det kan være sådan noget med, at vi hjælpe familien, hvor de bor eller hjælper unge til at flytte hjemmefra med massiv hjælp, siger hun.
Aalborg bruger familiepleje i stedet for opholdssteder
Også Aalborg Kommune har reduceret sine udgifter ved at opprioritere den forebyggende indsats og så ved at:
- Børnene og de unge ikke mere kommer på opholdssteder, men i langt højere grad i familiepleje eller netværkspleje, siger socialrådmand Mai-Britt Iversen fra Socialdemokraterne.
Udgifterne er reduceret med en femtedel, og det er ikke kun en økonomisk succes. - Vi kan se, at det går rigtig godt, og at børnene trives med det, siger hun.
Og samme erfaringer har Christina Lykke Eriksen med forebyggende indsats:
- De her investeringer lønner sig økonomisk og giver nogle succeser for nogle mennesker, siger hun.
#kv13 #frederikshavnpol #aalborgpol