En massakre på SF og en enorm fremgang til Enhedslisten.
Det er resultatet af en meningsmåling, som Epinion har lavet for DR Nyheder, hvor 1056 danskere er blevet spurgt om hvilket parti, de vil stemme på til kommunalvalget.
Enhedslisten buldrer frem til 9,3 procent af stemmerne - til kommunalvalget i 2009 fik partiet blot 2,3 procent.
Til gengæld styrtbløder SF. Partiet fik sit bedste kommunalvalg nogensinde i 2009 med 14,5 procent af stemmerne - men her mindre end en uge inden kommunalvalget, står SF til blot 5,5 procent i vælgertilslutning. Dermed står partiet til den største samlede tilbagegang i meningsmålingen på ni procentpoint.
Historisk valg i 2009
- Vi havde et helt ufatteligt kanonvalg i 2009. Historisk har vi aldrig haft et bedre valg, men når det er sagt, så synes jeg, at det er ærgerligt, at vi ikke står til at få et bedre valg nu, siger politisk ordfører, Jonas Dahl, inden han skynder sig at sige:
- Så sent som i dag hørte jeg om en måling i Aarhus, hvor vi ligger på over 10 procent - og jeg hører også fra andre steder i landet, hvor vi ligger noget bedre end til de her 5,5 procent. Nu synes jeg, at vælgerne skal have lov til at sætte deres kryds, og det er altså cirka hver tredje vælger, der ikke har besluttet sig for, hvem de vil stemme på endnu.
Ny formand og ballade i baglandet
SF har været igennem en tumultarisk tid med formandsskifte, uro i baglandet og vælgerflugt, siden partiet kom i regering, og den slags smitter med stor sandsynlighed også af på kommunalpolitikken. Og det ved Jonas Dahl godt.
- Jeg ærgrer mig altid, når vi går tilbage, men jeg tror, at vælgerne vil belønne SF, der sikrer, at velfærd går forud for borgerlige skattelettelser, siger han.
Et andet parti, der profilerer sig på velfærd er Enhedslisten - som jo stormer frem i meningsmålingen. Ordfører Johanne Schmidt-Nielsen siger:
- Jeg er rigtig glad for, at vi står til fremgang, for det vil give os en langt bedre mulighed for arbejde for bedre vilkår til de ældre frem for skattelettelser. Og når vi hyrer private firmaer til at gøre rent i børnehaven eller på sygehuset, så skal det foregå på danske løn- og arbejdsvilkår.
Men der er også en anden grund til, at Enhedslisten står til en så massiv fremgang:
- Man ikke bare kan overføre landsdækkende meningsmålinger til lokale valg, for mange steder er nyt, at Enhedslisten overhovedet stiller op, siger Johanne Schmidt-Nielsen.
S starter fra bunden
Hos landets to største partier er der ikke udelt glæde at spore. Socialdemokraterne kan mønstre den næststørste tilbagegang - fra 30,6 procent af stemmerne i 2009 til 23,9 nu.
- Der er slet ingen tvivl om, at vi kommer nedefra til denne her valgkamp. Vi har i de sidste par år fået nogle rigtigt dårlige målinger, og derfor bliver det meget svært at få det samme gode valg i kommunerne, som vi gjorde sidste gang, siger politisk ordfører Magnus Heunicke.
- Men vi er i gang med en stærk kampagne i alle afkroge i landet, så lad nu vælgerne stemme, inden vi drager konklusioner.
Halvanden måneds rod
Venstre står til 24,8 procent af stemmerne - altså næsten det samme som Socialdemokraterne - og det var nøjagtig den samme vælgertilslutning, partiet fik ved kommunalvalget i 2009.
Formand Lars Løkke og hans uheldige sager har fyldt voldsomt, og blandt hans kritikere er dele af partiets eget bagland. Politisk ordfører Ellen Thrane Nørby siger:
- Den sidste måned har været noget rod. Men jeg er ret sikker på, at Danmarks udfordringer er de samme i dag som for halvanden måned siden. Vi mangler arbejdspladser, vi mangler at sikre en ansvarlig økonomi, og derfor er der behov for stærke Venstre-borgmestre.
Stemmer lugter ikke
Et blåt parti, der til gengæld ser ud til få et brag af en kommunal valgkamp, er Liberal Alliance, der ifølge målingen står til 4,3 procent af stemmerne. Så kryber Venstre-vælgerne i stedet til LA?
- Vi har haft massive kampagner, og jeg tror det er det, der giver udslag, siger Simon Emil Ammitzbøll.
- Men når nogen stiger i meningsmålinger, er der andre, der afgiver. Men det tager vi helt roligt, stemmer lugter ikke.
#kv13