Hvor mange chefer skal der til at lede 100 ansatte? I Middelfart Kommune kan de nøjes med fire chefer, mens de i Hillerød Kommune skal bruge hele otte chefer.
Og der er stor forskel på, hvor tæt befolket chefgangene er i de danske kommuner. Det viser en analyse, som DR Nyheders Databaseredaktion har lavet. Her fremgår det, at kommuner med flest chefer har dobbelt så mange, som de kommuner, der har færrest.
I Middelfart Kommune, der med kun 4,4 chefer per 100 ansatte har færrest i hele Danmark, forstår Borgmester Steen Dahlstrøm (A) ikke, hvorfor andre kommuner skal bruge dobbelt så mange.
- Efter kommunalreformen i 2007, havde vi en hel masse direktører og chefer. Dem har vi langsomt skilt os af med ved naturlige afgange, og nu er vi nede på det rigtige niveau. Det er klart, at når kommunerne har fokus på en effektiv og billig administration, så gælder det selvfølgelig også i ledelseslagene, siger Steen Dahlstrøm.
Han forklarer, at Middelfart Kommune faktisk bruger de få chefer som et rekrutteringsmiddel:
- Vi har skabt større ledelsesområder ved sammenlægninger, for at skabe de udfordringer, der tiltrække de rigtige og mest kvalificerede medarbejdere. Vi vil hellere have få dygtige end mange chefer, siger Middelfart-borgmesteren.
Har valgt mange chefer
I toppen af listen med flest chefer ligger Hillerød Kommune, der har ansat hele 8,5 chefer til at lede hver af kommunens 100 medarbejdere. Det er et helt bevidst valg, siger borgmester Kirsten Jensen (A):
- Vi har en kommune med mange forskellige institutioner, som har hver sin ledelse. Vi har gjort meget ud af at for eksempel daginstitutioner ikke kun skal ligge i kommunens store by, men også i de mindre byer, og det giver flere ledere, siger hun.
Borgmesteren påpeger samtidig, at der i den definition af ledere, som Økonomi- og Indenrigsministeriet har lavet, er grupper, som ikke har nogen reel lederfunktion, og dem har Hillerød Kommune ifølge hende mange af.
Færre chefer efter valget
Hillerød Kommune er ud over at have flest chefer per ansat, også den kommune i Danmark, der har næstflest chefer per indbygger.
Kun Ballerup Kommune overgår kommunen og blandt andet derfor giver topplaceringen anledning til eftertanke hos Kirsten Jensen, der håber på at blive genvalgt, når Hillerød-borgerne skal stemme ved kommunalvalget den 19. november.
- Vi skal se på, om vi har det rette antal ledere, for i hvert fald de ledere med personaleansvar får typisk mere i løn. Men omvendt er det også vigtigt ikke, at have for få ledere, for vi skal være så effektive som muligt, siger Kirsten Jensen, der ikke regner med at se Hillerød få en topplacering om fire år.
Professor: Der kan spares flere steder
Det er dog ikke kun Hillerød Kommune der bør kigge på antallet af chefer. Også andre kommuner, der ligger i toppen af listen, bør se på, om de har det rigtige antal chefer.
Det mener professor i økonomistyring på Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh. Ifølge ham er alle kommuner nemlig ikke lige bevidste om, hvor mange chefer de har.
- Der er uden tvivl kommuner, hvor man kan effektivisere mere, når det kommer til antallet af chefer. Alle kommuner er presset økonomisk, men der er stor forskel på, hvor meget, og jeg vil tro, at der godt kan skæres i antallet af chefer i nogle kommuner, men det afhænger af det enkelte tilfælde, siger Per Nikolaj Bukh.
Forskel på ledere og chefer
Han mener dog, at nogle ledere har været hårdere ramt af den økonomiske krise end andre.
- Det er mit indtryk, at der generelt er blevet skåret mere i antallet af ledere på skoler og daginstitutioner gennem sammenlægninger, end det er i forvaltningscheferne, og det kan jo hænge sammen med, at det er lettere at fyre nogen i et andet postnummer, end en man spiser frokost med, siger han.
Mange chefer er dyre
Kurt Houlberg, der er programchef på Det nationale institut for kommuners og regioners analyse og forskning (KORA), vurderer også, at det er de hårdest pressede kommuner, som har sparet mest når det kommer til chefer og ledere.
Han påpeger dog, forskellene ikke alene skyldes kommunernes behov for at spare, men også bunder i de enkelte kommuners befolkningssammensætning. Eksempelvis giver det et større behov for medarbejdere og dermed chefer, hvis en kommune har mange arbejdsløse eller borgere med sociale problemer.
Uanset, hvad der er skyld i, at en kommune har mange chefer, så vil det oftest medføre en større udgift, hvis en kommune har mange chefer, vurderer Kurt Houlberg.,
- Chefer og ledere får jo som regel mere i løn end almindeligt ansatte, og derfor vil der typisk være højere udgifter ved at have mange chefer. Men det vigtige spørgsmål er naturligvis om borgeren får bedre sagsbehandling og service ud af den udgift, og det kan være vanskeligt at gøre op, siger Kurt Houlberg.
På landsplan har kommunerne i gennemsnit 6,57 chefer per 100 medarbejdere.
Tallene i undersøgelsen stammer fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor og er fra juli 2013. Læsø, Ærø, Samsø og Fanø deltager ikke i undersøgelsen, da kommunerne i størrelsen og organisation adskiller sig væsentligt fra andre kommuner.
Læs mere om, hvordan undersøgelsen er blevet til på linket neden for:
#kv13