Frankrigs præsident, Fracois Hollande, lægger op til en reform af EU, efter at hans socialistparti led et sviende nederlag ved valget til Europa-Parlamentet søndag.
- Dette kan ikke fortsætte. Europa bliver nødt til at være simpel for at være effektiv, der hvor det er nødvendigt - og at trække sig fra de områder, hvor det ikke er nødvendigt, sagde Hollande i en tale på fransk tv efter et krisemøde med sine topministre.
- Europa er blevet fjern og uforståelig, selv for regeringerne, lyder diagnosen fra den franske præsident.
EU-middag i aften
Det højreorienterede parti Front Nationale med Marine Le Pen i spidsen blev største parti ved EP-valget i Frankrig med 26 procent af stemmerne, mens socialisterne på tredjepladsen kun fik 13,9 procent.
Francois Hollande får mulighed for at præsentere sin nye vision for EU for sine europæiske kolleger allerede i aften, når EU's formand, Herman van Rompuy, holder uformel middag med EU's stats- og regeringschefer.
Her skal de diskutere resultatet af valget til Europa-Parlamentet. Og så skal de tale om, hvordan de finder en ny formand for EU-Kommissionen, når José Manuel Barroso her til efteråret takker af efter 10 år på posten.
Kompliceret spil
Og det bliver ikke nogen nem opgave. Tildelingen af formandsposten har altid været resulatet af et vanskeligt kompromis, men denne gang er det blevet endnu vanskeligere, fordi Europa-Parlamentet blander sig i spørgsmålet.
Europa-Parlamentets store grupper gav før det netop overståede valg hinanden håndslag på, at den gruppe, som blev størst, skulle have posten som formand for EU-Kommissionen.
Men den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet har endnu ikke erkendt deres nederlag. Og for det andet har EU's stats- og regeringschefer, som skal udnævne formanden, ikke godkendt modellen.
Så selvom den kristendemokratiske gruppe blev størst ved valget til Europa-Parlamentet, så kan deres spidskandidat, Jean-Claude Juncker fra Luxembourg, ikke vide sig sikker på at få den eftertragtede post endnu.
- Det er en kæmpe, institutionel magtkamp mellem Europa-Parlamentet og stats- og regeringscheferne. Hvis parlamentet får sin holdning igennem i den her sag, så vil det være et ret stort skred i retning af mere magt til Europa-Parlamentet og mindre indflydelse over EU-lovgivningen til stats- og regeringscheferne, siger DR Nyheders EU-korrespondent Ole Ryborg.