Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, bakker ifølge sin gruppeformand op om den borgerlige luxembourger Jean-Claude Juncker som kommende leder af EU-Kommissionen.
- Vi har vundet valget, Jean-Claude Juncker er vores kandidat, siger CDU's gruppeformand i Forbundsdagen, Volker Kauder, til den tyske tv-station ZDF.
Med Kauders udtalelse er ballet tilsyneladende åbnet for både en infight i den tyske forbundsregering, for en kommende kamp internt mellem EU's 28 medlemslande og for et opgør mellem landene og det nyvalgte Europaparlament.
Erklærer sig selv som vinder
I valgkampen har Merkel ellers behændigt undgået at støtte Juncker direkte.
Luxembourgs tidligere premierminister Jean-Claude Juncker er af det borgerlige europæiske EPP-parti blevet udpeget som såkaldt spidskandidat til at blive kommissionsformand efter José Manuel Barroso, hvis mandat udløber med udgangen af oktober.
Allerede kort efter at de sidste valgsteder lukkede søndag aften, erklærede Juncker sig selv på Twitter som vinder af opgøret.
Socialdemokrater støtter Martin Schulz
- EPP vinder de europæiske valg og gør derfor krav på formandskabet for Europakommissionen, skrev han.
På et pressemøde lidt senere i Bruxelles uddybede han, at han "ikke vil gå på knæ for S&D" som kommentar til, at socialdemokraternes valgte spidskandidat, tyske Martin Schulz, lige så hurtigt havde erklæret, at han har bedst chance for at samle et flertal bag sig.
Lederen af kansler Merkels tyske koalitionspartner, socialdemokraten Sigmar Gabriel, udtalte sig søndag aften til støtte for sin partifælle Schulz, der blev tiljublet i SPD's hovedkvarter i Berlin.
- Valgresultatet har et navn, og det er Martin Schulz, sagde Gabriel.
Ingen dansk støtteerklæring
På europæisk plan mødes stats- og regeringscheferne tirsdag aften i Bruxelles til en uformel middag netop for at indlede forsøget på at sætte navn på Barrosos afløser.
Langtfra alle lederne menes at støtte parlamentets opfattelse af, at det må være en af de forhåndsopstillede kandidater, der skal have jobbet.
Den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), og de danske socialdemokrater har ikke deltaget i processen med at nominere partifællen Schulz, hvilket af nogle iagttagere tolkes som et forsøg fra Thornings side på selv at holde sig i spil til jobbet.
/ritzau/