Ryborg: Skeptiker-fremgang kan ændre EU's kurs - men ikke i det daglige

Fremgangen for EU-skeptikere ved valget kan få betydning for unionens retning - men kun på de store linjer, siger DR's korrespondent.

Ole Ryborg hæfter sig især ved protestpartiers fremgang i EU's store lande. (© DR)

- EU's stats- og regeringschefer har virkelig fået noget at tænke over.

Sådan lyder vurderingen fra EU-korrespondent i DR Ole Ryborg dagen efter europaparlamentsvalget, som gav markant fremgang til partier, der enten er EU-skeptiske eller ligefrem EU-modstandere.

- Man diskuterer i øjeblikket, om EU skal have en ny traktat, og her tror jeg, at valgresultatet vil få stor betydning. Både Tyskland og Storbritannien kunne - med hver sin dagsorden - godt tænke sig en ny traktat. Og her har vælgerne givet et klart signal, når det gælder EU's retning i fremtiden, siger Ole Ryborg.

Ringe praktisk betydning

Han advarer dog mod at overvurdere fremgangen for yderfløjene i Europa-Parlamentet. For de etablerede partier på midten har stadig komfortabelt flertal.

- Protestpartierne kommer til at fylde meget mere, og de vil blive højlydte. Men de kommer ikke til at få indflydelse på EU's lovgivning - med mindre de vælger en anden attitude til arbejdet i Europa-Parlamentet, end de har haft indtil i dag, siger Ole Ryborg.

Traditionelt bliver de langt de fleste af Europa-Parlamentets indstillinger til EU-lovgivning klappet sammen som forliger mellem de EU-positive midtergrupper, der består af socialdemokrater, grønne, liberale og kristendemokrater.

Og det samarbejde kan uden problemer fortsætte i det kommende Europa-Parlament:

- Langt størstedelen af det daglige, praktiske arbejde, som foregår i parlamentet, kan man gå ind i og søge indflydelse. Eller også kan sidde ude på fløjene og klage over, hvordan EU-systemet er indrettet, siger Ole Ryborg.

Mere muntert

Som journalist med daglig gang i Bruxelles og Strasbourg kan han dog få øje på en personlig fordel af Europa-Parlamentets nye sammensætning:

- Det bliver helt klart mere muntert og festligt at følge med i parlamentets debatter, siger Ole Ryborg.