Helveg langer ud efter de andre ja-partier

En glad Morten Helveg Petersen benytter sin valgsejr til at skyde med skarpt efter de andre EU-possitive partier.

De Radikales formand, Margrethe Vestager, og partiets spidskandidat, Morten Helveg Petersen.

De Radikale har været uden for Europa-Parlamentet i fem år, men holder de seneste prognoser fra DR, så får partiet nu en plads i parlamentet.

- Det her er en kæmpe gevinst for et parti, som virkelig tror meget på Europa og går meget op i det europæiske samarbejde, siger de Radikales spidskandidat, Morten Helveg Petersen.

"Det er løbet af pinden"

Og faktisk mener han, at de andre EU-venlige partier har hængt kraftigt i bremsen op til valget:

- Jeg synes, de er løbet af pinden i høj grad. Jeg står ret alene med at forfægte det her grundlæggende pro-europæiske standpunkt. Og det har også været meget tydeligt i valgkampen, at vi har stået for den rene vare, forklarer han.

- Der er nogle principper på spil her. Derfor er det et vigtigt valg for os, og derfor har vi sloges, som vi har gjort også selvom, der har været en hel del modvind derude.

Går efter indflydelse

Nu vil de Radikale kæmpe for at få indflydelse i maskinrummet.

- Eftersom, vi har været ude i fem år, så har vi en masse arbejde, der skal laves fra første fløjt. Det er ikke noget med lange sommerferier. Vi skal i arbejdstøjet, siger Morten Helveg-Petersen.

Og nu venter der også stor ros til hele holdet bag de Radikales kampagne.

- De skal have en krammer, siger den radikale formand, Margrethe Vestager.

Se hele interviewet med Morten Helveg Petersen og Margrethe Vestager

Om DR's prognose

En prognose er en fremskrivning af det endelige valgresultat, som er baseret på et miks af de stemmer, der allerede er optalt på valgstederne, og resultatet fra DR's Exit Poll, hvor omkring 3000 vælgere over telefonen er blevet spurgt til, hvad de har stemt.

Det vil altså sige, at en prognose forudsiger det endelige valgresultat ud fra de faktisk afgivne stemmer på et bestemt tidspunkt. Jo længere hen på aftenen vi kommer, jo flere stemmer er talt op, og jo mere præcis bliver prognosen.

Indenrigsministeriet må først offentliggøre resultater fra klokken 23:00, hvor de sidste valgsteder i EU lukker. Indtil da vil prognoserne basere sig på resultater, som DR i samarbejde med TV2 og Ritzau indsamler fra 100 valgsteder i Danmark.