Pia Olsen Dyhr: Der findes kun en Margrete

SF's formand hylder Margrete Auken, efter partiet ser ud til at få et godt valg og sikrer et mandat i EU.

Klapsalverne lyder taktfast blandt SF'erne, der er yderst begejstrede over det, der ser ud til at være et godt europaparlamentsvalg for partiet.

- Pia, Pia, Pia, lyder det fra medlemmerne, da partiets formand, Pia Olsen Dyhr kommer ind i festlokalet.

Formanden giver kram ud, mens den tidligere formand Annette Vilhelmsen befinder sig lidt i baggrunden, men kort efter kommer frem og lykønsker hendes afløser.

Genvalg til Auken

SF ser i DR's prognose ud til at få et pænt valg til Europa-Parlamentet, hvor spidskandidaten Margrete Auken ser ud til at få genvalg og få partiets mandat.

Pia Olsen Dyhr får ordet, efter klapsalverne dør en anelse ud og siger tak til alle og især til spidskandidaten.

- En særlig tak til Margrete. Der findes ikke den studievært, der ikke har mødt hendes løftede og krogede pegefingre de seneste par uger. Der findes ikke en, der har givet de andre kandidater så markant modspil. Der findes kun en Margrete, siger hun til den jublende forsamling.

Om DR's prognose

En prognose er en fremskrivning af det endelige valgresultat, som er baseret på et miks af de stemmer, der allerede er optalt på valgstederne, og resultatet fra DR's Exit Poll, hvor omkring 3000 vælgere over telefonen er blevet spurgt til, hvad de har stemt.

Det vil altså sige, at en prognose forudsiger det endelige valgresultat ud fra de faktisk afgivne stemmer på et bestemt tidspunkt. Jo længere hen på aftenen vi kommer, jo flere stemmer er talt op, og jo mere præcis bliver prognosen.

Indenrigsministeriet må først offentliggøre resultater fra klokken 23:00, hvor de sidste valgsteder i EU lukker. Indtil da vil prognoserne basere sig på resultater, som DR i samarbejde med TV2 og Ritzau indsamler fra 100 valgsteder i Danmark.

Socialdemokraterne størst i 2009

Resultatet fra europaparlamentsvalget i 2009 så ud som følger:

Socialdemokraterne fik 21,5 procent af stemmerne, mens Venstre tog 20,2 procent.

SF og DF fik henholdsvis 15,9 og 15,3 procent.

Konservative hentede 12,7 procent af stemmerne hjem, og Folkebevægelsen mod EU 7,2 procent.

I bunden lå Radikale Venstre med 4,3 procent, JuniBevægelsen med 2,4 procent og Liberal Alliance med 0,6 procent stemmer.

Se hele Pia Olsen Dyhrs tale øverst i artiklen.