Korrespondent: Grisekrigen mod Danmark handler om arbejdspladser

Svenske politikere har taget sagen om halekupering op i EP-valgkampen og vil have Danmark trukket for EU-domstolen.

Den svenske grisekrig mod Danmark handler om arbejdspladser, mener EU's Europa-korrespondent. (Foto: © DR, DR)

Dansk grisehaleafklipning og forbruget af antibiotika til svin er havnet i strid svensk modvind.

Svenske politikere har nemlig taget sagen op i EP-valgkampen og vil have Danmark trukket for EU-domstolen.

- Danmark fusker med at klippe halerne, har 60 procent flere svin i boksene i forhold til i Sverige, og man tilfører konstant antibiotika i maden, tordner borgmester i Uppsala og kandidat til Europa-Parlamentet, Ebba Busch Thor, der har sørget for, at kommunen har boykottet dansk svindekød.

Og det handler i høj grad om arbejdspladser, vurderer DR's EU-korrespondent, Ole Ryborg.

- Man kan se, at svenske landmænd mister deres arbejde og skal sælge deres gårde, fordi de bliver udkonkurreret af danske landmænd, forklarer Ole Ryborg.

Svenskerne: Danmark skal for en domstol

I Sverige er det nemlig som landmand forbudt at klippe haler af smågrise i samme omfang som i Danmark.

Samtidig handler det for mange svenskere, specielt i byerne, om dyrevelfærd.

- Det er virkelig noget, svenskerne går op i, forklarer Ole Ryborg.

Derfor har en svensk politikere allerede meldt Danmark til Europa-kommissionen, og flere af hendes kolleger overvejer det samme.

- Eftersom Danmark er det største importland og som ligger nærmest, er jeres halekupering af grise blevet et symbol på dårlig dyrevelfærd, siger EP-kandidat for det svenske Folkepartiet, Marit Paulsen.

Danske stalde afgør danske regler

Mens cirka 95 procent af alle nyfødte danske grise får klippet deres halespidser, sker det næsten aldrig i Sverige.

Det skyldes forskellige fortolkninger af et EU-direktiv, der forbyder rutinemæssig haleklipning af svin, medmindre problemet med halebid ikke kan løses anderledes.

- Den danske stat og de danske landmænd har lavet deres fortolkning af EU-reglerne og mener, at de faktisk følger EU-reglerne, forklarer Ole Ryborg.

EU-reglerne giver mulighed for at klippe halespidserne af smågrise, fordi det stadig er den bedste løsning set i forhold til, hvordan danske stalde ser ud, og hvordan Danmark producerer grise.

- Men det er altså Danmarks fortolkning af EU-reglerne, understreger Ole Ryborg.

Danmark allerede under lup i EU

EU's direktiv har gjaldt siden 2003. Og faktisk har Europa-kommissionen allerede haft Danmark i kikkerten, uden at sagen er røget for en domstol.

- Men det er klart, at jo flere henvendelser, der kommer, jo sværere er det for kommissionen at sidde det overhørigt, vurderer Ole Ryborg.

Der er dog stadig lang vej til en retssag og endelig en afgørelse fra EU-domstolen.

Bedste metode lige nu

Ifølge Landbrug og Fødevarer er halekupering et nødvendigt onde for at undgå at grise bider hinanden, og lige nu findes der ikke bedre metoder, understreger formand Martin Merrild.

- Så længe vi kuperer halerne, undgår vi de smertefulde halebid. Vi kuperer jo ikke fordi vi synes det er en spændende opgave, vi kuperer halerne fordi der er en faglig begrundelse for det, siger Martin Merrild fra organisationen, der repæsenterer interesserne for de danske landmænd og fødevarevirksomheder i Danmark.