Da finanslobbyen stod i kø for at få fingrene i Emilie

Det danske europaparlamentsmedlem Emilie Turunen (S) fortæller, hvordan lobbyister har forsøgt at præge hendes politik.

Emilie Turunen (S) fortæller om en forløb, hvor lobbyister forsøgte at få konkret indflydelse. (Foto: © Martin Stampe, Scanpix)

Pludselig blev hun mere end populær.

Flere hundrede mail tikkede ind og en kø af jakkesætklædte lobbyister stod på spring foran hendes kontor.

Socialdemokraternes europaparlamentsmedlem Emilie Turunen har flere gange oplevet, hvordan blandt andet finansverdenens toplobbyister i EU konkret forsøger at påvirke politikerne.

Mens SFs spidskandidat Margrete Auken nu opfordrer danske politikere i EU skal lægge deres møder med lobbyister frem, kommer Emilie Turunen her med et konkret eksempel på, hvor ivrige lobbyister kan være.

Især da Turunen blev den socialdemokratiske gruppes forhandler - såkaldt skyggeordfører - på et lovforslag, der skal forhindre rentemanipulation i finanssektoren, blev flere af EUs tusindvis af lobbyister meget synlige.

- Da jeg blev valgt til skyggeordfører i min gruppe, væltede det bogstaveligt talt ind med mail fra folk, der har en interesse i sagen. Det var Londons Fondsbørs, bankindustrien, kæmpe store virksomheder, store bureauer og New Yorks Fondsbørs, siger Emilie Turunen, der anslår, at omkring 40 forskellige aktører ville have fat i hende i forbindelse med ordførerskabet.

Helt legitim lobbyisme

Når Europa-Parlamentet skal behandle lovforslag fra kommissionen, vælger de forskellige grupper i parlamentet en såkaldte skyggeordfører, som bliver ansvarlig for at forhandle og sætte gruppens præg i den endelig lovtekst.

Derfor er skyggeordførerne vigtige for lobbyisterne, som der anslås at være mere end 30.000 af i EU.

- Lobbyister fra industrien sendte positionspapirer, konkrete ændringsforslag og bad om møder. Jeg ville gerne mødes med dem, men jeg var nødt til at sige, at jeg simpelthen ikke kunne nå dem alle, siger Emilie Turunen.

Men kan og skal man egentlig undgå at blive præget af lobbyisterne?

- Det er meget vigtigt at sige, at den her type lobbyisme er helt legitim. Det er interessenter, som er berørt af vores lovgivning. For mig er problemet, at det er en skæv repræsentation af lobbyister, siger Emilie Turunen.

Hun henviser til, at mens store dele af bankindustrien var særdeles hurtige til at henvende sig hos hende, så var der ingen lobbyister, som repræsenterede forbrugerne og derfor opsøgte hun selv argumenter hos eksempelvis EU-landenes finanstilsyn.

Emilie Turunen, kan du undgå at blive præget af lobbyisternes argumenter og fakta?

- Det kræver i hvert fald, at du har et meget stærkt kompas. At du har sat dig ned fra starten og tænkt; hvad vil vi med den her lovgivning. Jeg har valgt at være repræsentant for samfundsinteresserne og ikke for de smalle interesse, siger Emilie Turunen, der både har sagt nej til middage og en vintur til Frankrig, som er blandt det, lobbyister har inviteret hende til.

I EUs frivillige register over lobbyister er mere end 6000 organisationer tilmeldt og med EU-Kommissionens skøn om fem medarbejdere i gennemsnit har mere end 30.000 lobbyister deres gang i EU.