Hvis Googles søgemaskine indekserer private data, som ligger på nettet om dig, kan du i nogle tilfælde kræve, at de bliver slettet fra Googles søgeresultater - også selv om de fortsat ligger ude på nettet.
Det slår en opsigtsvækkende dom fra EU-domstolen nu fast.
Sagen omhandler en spansk mand, hvis hus for år tilbage røg på tvangsauktion. Selv om sagen om tvangsauktionen forlængst er forældet, linker Google fortsat til den, og det fik den spanske mand til at klage til det spanske datatilsyn, der dog ikke havde held med at få Google til at fjerne linket.
Annoncen, der linkes til, ligger fortsat hos den spanske avis, der bragte den. Denne avis må fortsat gerne opbevare den efter spansk lov.
Men nu har EU-domstolen dømt Google til at fjerne linket til annoncen.
Dommen er markant, fordi den slår fast, at EU-borgerne i visse tilfældre ret til at få slettet ting fra Googles indeks - også selv om det er lagt ud af andre.
Google: Det er censur
Den langvarige sag omhandler dog meget mere end en spansk mands hus.
Google har nemlig krævet sin ret til at linke til ting, der ligger frit tilgængeligt på nettet, og har sagt, at der er tale om en slags censur, hvis man byder Google at slette links til sådanne data. Her har argumentet været, at Google ikke selv har lagt data ud, men blot linker til ting, andre har lagt ud.
På den anden side arbejder EU netop med en ny forordning om persondata, der som et centralt element indeholder den såkaldte ret til at blive glemt eller slettet på nettet.
Persondatareglerne er på vej gennem lovgivningsprocessen i EU, og skal erstatte de nuværende regler, der stammer fra 1995.
Ud af stenalderen
Google har ikke udsendt en officiel erklæring om dommen endnu, men EUs kommissær for retslige anliggender, Vivane Reding, skriver:
- Dommen bekræfter, at vi har brug for at få nutidens databeskyttelse ud af den digitale stenalder, og ind i nutidens moderne IT-verden.
Ifølge dommen har EU-borgerne ret til at få slettet deres data, hvis de er irrelevante eller utilstrækkelige.
Opdatering 16:00
Google har nu kommenteret sagen, og siger:
- Det er en skuffende afgørelse for søgemaskiner og internetudgivere i det hele taget. Nu har vi brug for lidt tid til at analysere implikationerne af dommen, siger Christine Sørensen, talsmand for Google i Danmark.