Internettet gemmer tusindvis af dine søgninger

Internetgiganten Google har gemt flere tusinde af to studerendes søgninger på nettet.

Kasper Martlev Jacobsen (tv.) og William Boldt Pedersen (th.) er ved at undersøge, hvad Google har gemt om deres søgninger.

Borgernes datasikkerhed bliver ét af de helt store temaer for det nye Europa-Parlament, der bliver valgt den 25. maj.

For eksempel husker internettet, hvad vi søger efter. DR Nyheder har bedt to studerende undersøge, hvad internetgiganten Google husker om deres færden på internettet.

Det viser sig, at Google har gemt flere tusinde af deres søgninger.

- Det er rimelig meget, at de gemmer alt det, lyder det fra de to studerende, Kasper Martlev Jacobsen og William Boldt Pedersen.

Ny EU-lov skal sikre data

De nuværende regler om datasikkerhed er fra 1995 og de har ikke ændret sig i takt med, at vi lægger mere og mere om vores liv på nettet.

EU's institutioner er derfor på vej med en ny lov, der skal gøre det lettere for borgerne at få slettet private oplysninger på nettet og sørge for at oplysningerne ikke havner i de forkerte hænder.

Hvis firmaerne misbruger de personlige oplysninger skal de tvinges til at betale store bøder.

Flere tusinde søgninger gemt

26-årige Kasper Martlev Jacobsen og William Boldt Pedersen er ved at lægge sidste hånd på en eksamensopgave på IT Universitetet i København om virksomheders brug af personlige oplysninger.

Det Google har gemt om deres søgninger på internettet er ikke småtterier.

- Hvor mange har du?

- Der står 8.200 søgninger.

- Hos mig husker den 6.155 søgninger.

Ikke overraskende

Google husker nemlig alt, hvad man søger på, hvis man samtidig er logget på én af firmaets tjenester som for eksempel Gmail, indtil man selv beder Google om at slette det.

Kasper Martlev Jacobsen var ikke selv klar over, at Google samler oplysninger, om det han søger efter, men egentligt er han ikke overrasket.

- I det samfund, vi lever i, der er det jo data eller viden, der er konge, siger han.

Data er nemlig den pris, vi må betale for de gratis tjenester på nettet, som de to studerende helst ikke vil undvære, forklarer William Boldt Pedersen.

- Det fungerer bare, hvis du har en Google-account. Det skal du næsten have, siger han.