Hvem overvåger os, og hvad bruger de informationerne til? Det har været i højsædet siden NSA-skandalerne og herhjemme har Se og Hør-sagen sat ekstra skub i debatten.
Og netop borgernes datasikkerhed står øverst på programmet for det nye Europa-Parlament, der bliver valgt den 25. maj.
Allerede nu ligger en række forslag klar, og særligt ét af dem møder kritik fra Kommunernes Landsforening (KL) og Dansk Industri (DI).
Nemlig at virksomheder og offentlige institutioner skal kunne straffes for at misbruge data med store bøder på helt op til fem procent af den årlige omsætning eller op til 750 millioner kroner.
Bøder er ikke løsningen i det offentlige
Det nye bøde-forslag giver ikke mening i offentlige institutioner, som ofte behandler personfølsomme oplysninger, lyder det fra KL:
- Det bliver tungt bureaukrati, og det bliver meget dyrt. Og det føjer ikke nogen realitetsændring til beskyttelsen af persondata i den offentlige forvaltning, som ikke allerede er der i dag, siger juridiske chef i KL, Karsten Thystrup, til DR Nyheder.
Bør gælde for private virksomheder
Så sent som i går kom det frem, at Århus Kommune, at de ved en fejl har haft 1.600 cpr-numre liggende frit tilgængeligt på kommunens hjemmeside.
Med det nye forslag kan sådan en fejl udløse bøder på flere millioner kroner per cpr-nummer. Og det er uretfærdigt, mener Karsten Thystrup:
- Det kan give god mening, at have den slags strafforanstaltninger i private virksomheder, hvor man kan tjene penge på at misbruge personoplysningerne, men ikke i den offentlige forvaltning.
Vil koste private arbejdspladser
Branchedirektør Adam Lebech fra Dansk Industri (DI) er uenig i, at reglerne kun bør gælde for det private. Han mener, at bøderne kan koste arbejdspladser.
- Vi mener, det er urimeligt. Det er uproportionalt, at man går efter at finde fejl hos for eksempel store globale virksomheder, der har en stor global omsætning. Og ultimativt kan man risikere, at det koster arbejdspladser, siger han.
DI er fortalere for, at man strammer reglerne i forhold til datasikkerhed, men Adam Lebech mener altså, at størrelsen på bøderne er alt for voldsomme.
Det skal være dyrt
En af fortalerne for bøderne er kandidat til europaparlamentsvalget for SF, Margrethe Auken.
Hun mener nemlig, at virksomheder, der misbruger data skal kunne straffes hårdt:
- Det sikrer, at det bliver hamrende dyrt for de der virksomheder at bryde reglerne. Det bliver virkelig hamrende dyrt, siger Margrete Auken til DR Nyheder.